Az év első négy hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1043,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 890 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 14,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 139,1 milliárd forintos hiányt értek el – közölte a Pénzügyminisztérium.

Áprilisban a központi alrendszer 100,5 milliárd forintos többlettel zárt, mely nagyságrendileg hasonló az előző évi azonos havi többlethez.

Az idei évben a járványügyi védekezéshez biztosított források április végére meghaladták a 398,8 milliárd forintot. A kormány ismételten meghosszabbította az ágazati bértámogatási rendszert, így a bértámogatást a jogosult szektorok cégei május hónapra is kérhetik.

Április végéig a hazai kiadások közül kiemelhetők még a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (86,1 milliárd forint), és a vasúti fejlesztésekre (60,2 milliárd forint) fordított források. Jelentősek még a közlekedési ágazati programokra (59,4 milliárd forint), a közúti fejlesztésekre (57,9 milliárd forint), valamint a Modern Városok Program céljaira (42,2 milliárd forint) és a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból (37,5 milliárd forint) kifizetett összegek.

A gazdaság újraindításának sarkalatos pontját jelentő 2021-es költségvetés módosítását még a tavaszi ülésszakon fogadhatja el az Országgyűlés. A költségvetés módosításával biztosítottak maradnak a járványügyi és gazdaság-újraindítási intézkedések forrásai, miközben az adósságszint is csökkenő pályára állhat – közölte a tárca.

Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn ismét megerősítette, hogy a kormányzat számára kevésbé fontos szempont a magas hiány, a kiemelt cél a gazdaság újraindítása.