A magyar gazdaság idei teljesítményét továbbra is alapvetően befolyásolja a koronavírus-járvány harmadik hulláma és ehhez kapcsolódóan az átoltottság alakulása – közölte a Pénzügyminisztérium.

Az idei év első három hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1144,1 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 943,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 18,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 182,7 milliárd forintos hiányt értek el.

A bevételek alakulását jelentősen befolyásolja a koronavírus-járvány gazdasági hatása és az ezzel kapcsolatosan bevezetett munkaadói kedvezmények, a szociális hozzájárulási adó 17,5 százalékról 15,5 százalékra történő csökkentése, valamint a magasabb bérkiáramlás.

Ugyancsak érdemi hatása volt a március végi egyenlegre, hogy 2021 első három hónapjában 150,6 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor e három hónapban az uniós kiadások 615,6 milliárd forintot tettek ki.

A járványügyi védekezéshez biztosított források március végi összege meghaladta a 342,8 milliárd forintot. A járványügyi helyzet következtében a kormány áprilisra is meghosszabbította az ágazati bértámogatási rendszert, valamint a munkáltatói adókedvezményeket is.

A március hónapot befolyásolta, hogy a húsvéti ünnepek miatti munkaszüneti napokra tekintettel egyes családi támogatások áprilisi összege (32,1 milliárd forint) már március végén folyósításra került az ellátottak részére.

A veszélyhelyzet alatt hozott döntések és a megváltozott körülmények alapján, valamint a gazdaság újraindításának céljából a tavaszi parlamenti időszakban sor kerülhet a 2021. évi költségvetési törvény módosítására.