Ezen belül a központi költségvetés 2879,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 150,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 8,6 milliárd forintos hiányt értek el – közölte a  Pénzügyminisztérium.

A költségvetési kiadások közül a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést: nyugellátásokra 2021,5 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra 892,0 milliárd forintot fordított a kormány május végéig.

Május végével lezárult a családi adó-visszatérítés folyamata is. A második körös kiutalási szakasz után, a gyermeket nevelő családok több mint 685 milliárd forintot kaptak vissza.

A kormány tartja az idénre tervezett 4,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt és folytatja az államadósság csökkentését – áll a közlésben.

A kimutatás azt követően jön, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, tetemes devizaforrással biztosítja az idei finanszírozási szükségletet a magyar állam