Az államháztartás központi alrendszere decemberben 452,7 milliárd forintos hiánnyal zárt, az év egészére ez 1219,0 milliárd forintot jelentet - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) részletes adatközléséből. Ebből a központi költségvetés 1023,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 234,8 milliárd forintos deficittel zártak az elkülönített állami pénzalapok 39,6 milliárd forintos többlete mellett.

Az előzetes becslések szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya - már nyolcadik egymást követő évben - érdemben az uniós kritérium alatt alakulhatott, amelynek köszönhetően az adósságráta az elmúlt két évtized legdinamikusabb mérséklődését mutathatta.

Az év egészére nézve 5 százalék körüli növekedést vár 2019-re a PM. Általános forgalmi adóból 603,7 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 247,2 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból mintegy 466 milliárd forinttal, jövedéki adóból pedig 64,5 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint 2018-ban. Míg uniós bevételből 1468,6 milliárd forintot könyvelhetett el a büdzsé, a projektek összkiadásai 1556,8 milliárd forintot jelentettek.

A családtámogatási programok legnépszerűbb intézkedését, a babaváró támogatást több mint 47 ezeren, míg a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását több mint háromezeren vették igénybe. A falusi csok-ot eddig ötezren vették igénybe.

Tavaly jutott nyugdíjprémiumra, és számos területen történt kormányzati béremelés, közülük a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők a munkájuk elismeréseként részesültek év végén egyszeri juttatásban.

A kormányzati szektor uniós módszertan szerinti egyenlege pontosan az önkormányzati alrendszer, valamint az ide sorolt egyes szervezetek gazdálkodási adatainak ismeretében, illetve a szükséges módszertani korrekciók után március végén, a Központi Statisztikai Hivatal mutatói alapján határozható majd meg.