Az év első öt hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1312,6 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium (PM). Ezen belül a központi költségvetés 1171 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 155 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 13,4 milliárd forintos többletet értek el.

Májusban a központi alrendszer 269 milliárd forintos hiánnyal zárt, mely 55,1 milliárd forinttal alacsonyabb az előző évi azonos havi hiánynál (324,1 milliárd forint).

Idén több bevétel volt éves összevetésben társasági adóból, általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból. Elmaradtak viszont az előző évi május végi összegtől a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek.

A bevételek alakulását jelentősen befolyásolja a koronavírus-járvány gazdasági hatása és az ezzel kapcsolatosan bevezetett munkaadói kedvezmények, a szociális hozzájárulási adó 17,5 százalékról 15,5 százalékra történő csökkentése, valamint a magasabb bérkiáramlás, az átlagkereset növekedése.

A 2021. évi költségvetési törvény módosítását az Országgyűlés május 26-án fogadta el. A módosított költségvetési törvény szerint a GDP-arányos államadósság a 2020. év végi 80,4 százalékos szintről az idei év végére várhatóan 79,9 százalékra csökken, valamint az új, uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycél a GDP 7,5 százalékára módosult.