Ezen belül a központi költségvetés 2773,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 252,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 171,3 milliárd forintos hiányt értek el.

Idén szeptemberben a központi alrendszer 181 milliárd forint többletet ért el, szemben a 2021. szeptemberi 391,3 milliárd forintos deficittel. Így ez lett az elmúlt 20 év harmadik legnagyobb szeptember havi többlete - adta hírül a PM.

Idén szeptember végéig az előző évihez képest 15,9 százalékkal magasabban teljesültek az adó- és járulékbevételek. Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi teljesítést – többek között – a költségvetési szervek bevételei és az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések - írta a tárca.

A havi bevételemelkedés annak is köszönhető, hogy az idén bevezetett, úgynevezett extraprofitadók jelentős részénél az eddigi időszakra fizetendő különadót elsőként 2022. szeptember 20-ig kellett bevallani és megfizetni.

Tényleg nagyobb lesz az idei deficit

A kormány az európai uniós módszertan (ESA) szerinti államháztartás 2022-es hiánycélját a GDP 4,9 százalékáról 6,1 százalékra emeli. Az 1,2 százalékpontos különbséget az magyarázza, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) 2022. júliusi jogszabály alapján különleges földgázkészletet halmoz fel.

A forintban számolva mintegy 740 milliárd forint értékű vásárlás azért növeli az ESA-hiányt, mert az unió statisztikai hivatala (Eurostat) döntése szerint az MSZKSZ-t a kormányzati szektor részének kell tekinteni. E tranzakció nélküli – alapfolyamatok szerinti – 2022-es ESA-hiánycél továbbra is a GDP 4,9 százaléka.