A HIV járvány továbbra is súlyos közegészségügyi problémát jelent világszerte, az ENSZ HIV/AIDS ellenes programja (UNAIDS), illetve az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization) becslései szerint 2021-ben globálisan 1,5 millióval nőtt, így 38,4 millióra emelkedett a HIV-fertőzöttek száma - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az AIDS Világnap kapcsán.

Magyarországon a vírus hazai megjelenése óta 2021. év végéig összesen 4458 HIV-fertőzöttet regisztráltak, 1144 AIDS beteget tartanak nyilván, valamint 441 beteg halt meg AIDS következtében - olvasható az NNK összefoglalójában.

 

Magyarországon az utóbbi években átlagosan 200-240 új HIV-fertőzöttet regisztráltak évente.

A regisztrált hazai HIV-pozitív betegek túlnyomó többsége férfi, az átvitel jellemző módja a homo/biszexuális kontaktus, a droghasználat.

Az EU/Európai Gazdasági Térség országai között Magyarországon az átlagnál magasabb a 30 év alatti új HIV-fertőzöttek aránya, valamint  az egyik legmagasabb a homoszexuális kontaktus útján fertőződöttek aránya. 

2021-ben az ismert nemű hazai HIV-fertőzöttek nemek szerinti megoszlásában csupán 9 százaléka volt nő, tavaly a diagnosztizált betegeknek már majdnem a negyede, 23 százaléka nő volt.

Globális adatok szerinte 2021-ben naponta átlagosan 1780 ember halt meg AIDS következtében, 15 százalékuk 15 év alatti gyermek. Az alacsony jövedelmű országokban 2019-ben még mindig a 10 leggyakoribb vezető halálok között szerepelt a HIV/AIDS okozta halálozás.

Az UNAIDS a HIV pandémia 2030-ra történő megállítását tűzte ki célul, ennek érdekében felállították az úgynevezett 95-95-95 programot:

  • 2025-re a HIV-fertőzöttek 95 százalékának ismernie kellene a HIV státuszát,
  • az ismert HIV státusszal rendelkezők 95 százalékát kezelésben kellene részesíteni,
  • valamint az antiretrovirális kezelésben részesülők 95 százaléknál virális szuppressziót kellene elérni.

Az elmúlt években tapasztalható járványügyi, gazdasági és humanitárius krízishelyzetek következtében azonban sajnos világossá vált, hogy veszélybe került a HIV-járvány megfékezésére korábban felállított célértékek elérése - véli az NNK.