Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre gyakoribb a munkáltatóknál, főleg az év vége közeledtével, hogy munkavállalóiknak lojalitásuk köszöneteként vagy munkájuk értékeléseként ajándékot adnak, amelynek formája lehet termék, szolgáltatás vagy ezekre szóló utalvány is. A személyi jövedelemadó törvény bizonyos esetekben kedvezőbb adózási szabályokat rendel az ajándékokhoz.

A sportrendezvényekre szóló belépőjegy, bérlet, valamint a kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet (például színházi, cirkusz belépő) a minimálbér összegéig (2021-ben 167 400 forintig) mentesül az adó alól, amennyiben ez a juttatás nem utalvány formájában valósul meg, így ilyen rendezvényekre szóló belépőjegy kedvelt ajándék lehet a munkáltatók és a munkavállalók részéről egyaránt.

Ha a munkáltatónak konkrét elképzelése van az ajándékról, kedvező adózás mellett két lehetősége van: amennyiben a munkáltató év közben nem használta fel az évi egy alkalommal adható ajándékozási lehetőséget (mondjuk nőnap, húsvét alkalmából), a minimálbér 10 százalékáig, 16 740 forint értékig egyes meghatározott juttatásként kezelheti ezen ajándékokat.

Ha az ajándékot rendezvény (mondjuk egy karácsonyi vacsora) keretében adják át, az ajándék a minimálbér 25 százalékig, azaz 41 850 forintig tekinthető egyes meghatározott juttatásnak. Ebben az esetben a munkáltatókat az ajándék szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadó és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség terheli.

Abban az esetben, ha az ajándék értéke meghaladja a fenti értékhatárokat, az ajándék teljes összege a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelemének számít. Így a munkavállalót 15 százalék személyi jövedelemadó és 18,5 százalék társadalombiztosítási járulék, a munkáltatót pedig 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó terheli e tekintetben, viszonylag összetett adminisztratív kötelezettségek mellett.

Nagyon gyakori, hogy a társaságok az év közbeni eredményes együttműködésre tekintettel üzleti partnereiknek is ajándékkal kedveskednek. Üzleti ajándék adható többek között a már meglévő vagy jövőbeli üzleti partner részére, viszont nem adható a társasággal munkaviszonyban, illetve egyéb jogviszonyban álló magánszemélynek.

Az üzleti ajándék egyes meghatározott juttatásnak minősül, azaz a társaságnak az üzleti ajándék értékének 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadót, valamint 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót kell fizetnie. A koronavírus-járványra tekintettel azonban jelenleg a társaság tevékenységével összefüggő üzleti ajándékok után 2021. december 31-ig nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót.

Mennyit kell adózni ajándékok után?

Kép: BDO

A személyi jövedelemadó törvény értelmében a magánszemélyek által más magánszemélyek részére jutatott ajándék mentes a személyi jövedelemadó fizetése alól. Nem tartozik ide azonban az az eset, amikor ez az ajándék termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás ellenében, vagy azzal összefüggésben történik.

Az ajándékkal kapcsolatban ajándékozási illeték fizetésének a kockázata is felvetődhet. Az illetéktörvény alapvetően mentesíti az egyenesági rokonok (szülő és gyermekek közötti), a testvérek, illetve a házastársak közötti ajándékozást az ajándékozási illetékfizetés alól.

Abban az eseteben azonban, ha az ajándékot más magánszemélytől (nem egyenesági rokontól, baráttól) származik és arról okiratot állítottak ki (például ingatlan esetében), vagy azok értéke meghaladja a 150 ezer forintot, a megajándékozott személyt 18 százalék ajándékozási illeték fizetési kötelezettség terhelheti.

„Amennyiben egy magánszemély a házastársának egy 5,5 millió forint értékű autót ajándékoz a házassági évfordulójuk megünneplésére, az ajándékozás adómentes, amennyiben magánszemélyek és nem ellenszolgáltatás fejében történik, illetve a házastársak közötti ajándékozás az ajándékozási illeték fizetése alól is mentesül. Amennyiben azonban egy magánszemély keresztszüleitől kap ajándékba egy 200 ezer forint értékű mobiltelefont, az ajándékozás után 18 százalék ajándékozási illeték fizetési kötelezettsége adódik a megajándékozottnak” – mondta Kristóf Kitti, A BDO Magyarország szakértője.