2006. február 28., 9.00-16.00

 

Regisztráció: www.bme.hu

 

Előadások (9.00-11.30):

Rektori megnyitó

Dr. Molnár Károly rektor

A lineáris képzés lehetőségei a modern szakemberképzésben és az új felsőoktatási törvény eszközei az innováció elősegítésére

Dr. Magyar Bálint miniszter, Oktatási Minisztérium

Magyarország innovációs stratégiája, versenyképességi pólusok és az egyetemek szerepe

Dr. Boda Miklós elnök, NKTH

Milyen mérnököket, szakembereket kíván ma a gazdaság?

Dr. Kocsis István vezérigazgató, Magyar Villamos Művek Rt.

Az új képzési struktúra, más kompetenciával rendelkező mérnökök

Dr. Jobbágy Ákos egyetemi docens, oktatási igazgató, BME

Kutatás-fejlesztés a Műegyetemen

Dr. Zrínyi Miklós tudományos és nemzetközi rektorhelyettes, BME

Az egyetem és az ipar újszerű együttműködése: valós ipari projekteken alapuló diploma- és PhD munkák, "learn-by-project"

Dr. Bokor József egyetemi tanár - Dr. Palkovics László egyetemi tanár - Dr. Stukovszky Zsolt igazgató, BME

Kerekasztalbeszélgetések (13.00-16.00):

· Mitől innovatív egy egyetem?

· EU kerekasztal: Nanotechnológia, nanotudományok, ismeretalapú multifunkcionális anyagok, új gyártási eljárások és tenderek

· OMIKK EU TTTSz: Vállalkozások a keretprogramokban

Laborlátogatások (13.00-16.00):

Repülés szimulátor

Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratórium

Hőerőgép és Tüzeléstechnika Laboratórium

Mechatronikai Laboratórium

Szerkezetvizsgáló Laboratórium

Útépítési Laboratórium - Városi Pályaszerkezetek Laboratóriuma

Ultraprecíziós megmunkálások laboratórium

Vasút Laboratórium

Intelligens Anyagok Kooperációs Kutató Központ laborjai

Oktatóreaktor, Nukleáris Technikai Intézet

Zöld kémia és biokompozitok laboratórium

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem több mint 220 éves múlttal rendelkező, jelentős hazai és nemzetközi elismertségű, a gazdasághoz szorosan kötődő intézmény, Magyarország legnagyobb műszaki kutató-fejlesztő intézete.

Idén 8. alkalommal kerül megrendezésre az Egyetem Ipari Nyílt Nap című rendezvénye, mely évek óta szolgálja a gazdasági élet képviselőinek és a Műegyetem oktatóinak, kutatóinak, hallgatóinak kapcsolatteremtését. Lehetőséget teremt a gazdaság szereplőinek, köztük a kis- és középvállalkozásoknak, hogy megismerkedjenek az egyetemen folytatott K+F tevékenységgel, az intézmény eredményeivel, a szakképzési hozzájárulás felhasználásával megvalósult infrastruktúra-fejlesztéssel.

 

Az idei Ipari Nyílt Nap programjának középpontjában az innováció témaköre áll.

 

A BME csak akkor tudja betölteni társadalmi szerepét, teljesíteni küldetését, fejleszteni működését és piacon betöltött szerepét , ha követi a társadalomban (a fogyasztóknál, a piacon) jelentkező oktatási és kutatási igényeket, és azokat megfelelő színvonalon ki is tudja elégíteni. Vagyis, az egyetem által nyújtott oktatási és kutatási szolgáltatásokat hasznosítani tudja.

Egy innovatív egyetemen nem képzés, kutatás és innováció folyik, hanem innovatív oktatás és innovatív kutatás.

A rendezvényen előadások és a kerekasztalbeszélgetések mellett bemutatjuk az egyetem több laboratóriumát is, ahol a legújabb fejlesztésekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

A plenáris előadásokon meghívott előadóink Magyarország innovációs stratégiájáról, az új felsőoktatási törvényről, illetve az iparban megfogalmazódó elvárásokról adnak áttekintést.

A tematikus programok keretében a "Mitől innovatív egy egyetem?", a "Nanotechnológia, nanotudományok", valamint a "Vállalkozások az EU keretprogramokban" témájú kerekasztal beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők:

A rendezvény része a szakmai kiállítás, mely a partnereinkkel közösen elért, a gazdaság és a társadalom számára hasznosított vagy hasznosítható eredményeinkről ad átfogó, és remélhetőleg érdekes, izgalmas képet.

 

Színvonalas kutatói és oktatói tevékenység megvalósítása elképzelhetetlen korszerű infrastruktúra, laboratóriumi háttér kialakítása nélkül. A legújabb fejlesztéseket laboratórium látogatások keretében kívánjuk bemutatni partnereink, a sajtó képviselői és a nagyközönség számára. A 11 laboratórium meglátogatása során megtudható például, hogyan valósítható meg a károsanyag-kibocsátás csökkentése, a megújuló energiaforrások felhasználása, valamint az, hogyan viselkedik az intelligens anyag.

Az eseményről részletes információ olvasható a www.bme.hu oldalon, ahol regisztrálni lehet a meghirdetett programokra.