Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány célja, hogy reprodukálni kellene a népességszámot, hogy az ország munkaereje ne csökkenjen. Ehhez a termékenységi arányszámnak (azaz az egyes szülőképes korú nőkre jutó gyermekek száma) a mai 1,5 körüli értékről 2,0 fölé kell nőnie. Ezt célozza meg az Orbán Viktor miniszterelnök által vasárnap bejelentett hétpontos akcióterv.

A népességszámát reprodukáláshoz szükséges szintet nem fogjuk elérni, de egy 1,6-1,7-es érték reálisnak tűnik az intézkedések fényében - vonta meg a hét pont mérlegét Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa a portálnak. Véleménye szerint alapvetően jó irányban hatnak az intézkedések, átgondolt, részleteiben is kidolgozott tervről van szó, nem egy jól hangzó egy-egy mondatot kell utólag megtölteni tartalommal. Az intézkedések - a kabinet szokásaitól eltérően - nem számítanak nemzetközi összehasonlításnak unortodox módszereknek, azok illeszkednek az európai trendekbe.

Olaszországban is kamatmentes ingatlanhitelt, Ausztriában pedig adókedvezményt kínálnak a nagycsaládosoknak, Németország pedig a bölcsődeépítésekre koncentrál.

Ideologikus irányultság kiolvasható a hét pontból, ám ez a kormányok legitim joga - fogalmazott a szakember. A demográfiai csomag egyik fő ígérete a fiatalok életkezdési támogatásaként eladott, akár 10 millió forintos kamatmentes hitel. Kapitány pozitívumként emeli ki, hogy ezzel a kormány hat a gyerekvállalás időzítésére. A 40 éves korhatárral várhatóan előrehozza a gyerekszületés idejét, de nem túl koránra: a hároméves munkaviszony megkövetelése miatt egy 20-21 éves korban házasodó nő első gyereke 24-25 évesen érkezhet. A nyugdíjas gyed bevezetése pedig munkaerőpiaci lépés, amely hatvanas évei legelején járó, a munkavállalásnál hátrányos helyzetben lévő népességnek kínál legális "menekülőutat".

Kapitány úgy látja, az anyagi haszonért született gyerekek szűk időn belül akkor jelennek meg nagyobb tömegben, ha kifejezetten közvetlen a támogatás. Például ha egy gyerek születéséért lehet kapni konkrétan valamekkora összeget. Mivel a most bejelentett rendszer komplex, sok feltételhez és időben elhúzódva kínál kedvezményeket, Kapitány nem tart hirtelen megugró gyerekszámtól. Véleménye szerinte majd az abortuszok esetleges és valószínű visszaesése következhet a kétgyerekesek körében.