Szijjártó szerint ahogy arra a korábbiakban is volt már példa, a kamara tagjaitól is szívesen fogad javaslatokat az elképzelések kidolgozásához. A külgazdasági és külügyminiszter június végén találkozik Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel, akivel az összegyűjtött javaslatok alapján véglegesítik a tervet, amelyet továbbítanak a kormánynak.

A tárcavezető a következő uniós ciklus költségvetési javaslatáról szólva kiemelte, határozottan ellenzik az adókulcsok egységesítését az Európai Unióban, a kormány "küzdeni fog a jelenség ellen", amely szerintük a felelőtlen gazdaságpolitikát díjazza.

Az adócsökkentések politikai és gazdasági teljesítményen alapulnak, "nem ingyenesek". Az unióban nem minden ország végezte el házi feladatát a fiskális politikája rendbehozatalára, így sokan nem engedhetik meg maguknak a közterhek mérséklését. Ugyanakkor rossz útnak tartja a miniszter, hogy egyes brüsszeli intézmények erre a megoldást más országok adócsökkentéseinek a megakadályozásában látják.

Szijjártó Péter szerint a transzatlanti gazdasági, politikai és biztonsági együttműködés gazdasági része gyengül, az EU, az Amerikai Egyesült Államok és Kína kapcsolatát kereskedelmi viták feszegetik. Ezeket a magyar álláspont szerint a legjobb lenne elkerülni. A magyar GDP 90 százalékára rúg az export, továbbá a kivitel 75 százaléka az unióba irányul, miközben az Egyesült Államok és Kína a második és harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere az országnak - tette hozzá a miniszter.

Magyarország érdeke az, hogy a kereskedelem minél szabadabb és mindenki számára egyenlő feltételeket biztosító legyen. Szijjártó abban reménykedik, hogy minél hamarabb sikerül békés megoldást találni a felmerült vitákra.

Összegzésképpen a tárcavezető elmondta, hogy a jelenlegi nagy kihívásokkal teli globális környezetben Magyarországnak meg kell dupláznia az erőfeszítéseit a versenyképesség javítása érdekében. Ezt a célt szolgálják szerinte a további adócsökkentések, illetve azok a lépések, amelyek segítik az átállást a következő globális gazdasági korszakra. (Befektetné a pénzét? Ez érdekelni fogja! - ezt a cikket olvasta?)

Európai szinten is vannak teendők, a schengeni egyezmény vívmányaiból - a külső határok közös védelme, szabad mozgás a határokon belül - nem szabad engedni - mondta a miniszter.

A kép forrása: MTI Fotó/Mónus Márton.