Augusztus végén jelentette be az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hogy a Covid-19 hatására módosítani kényszerül az idei finanszírozási tervet, immár harmadik alkalommal. Ez többek között az év elején tervezett hiánynak a többszörösét irányozza elő, akár az össztermék 8 százalékát, sokkal élénkebb lakossági értékesítéssel, amelynek részleteiről kérdezte a Napi.hu az ÁKK-t.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új becslése szerint havi 30 milliárd forint lakossági állampapírt sikerült értékesíteni a nyári hónapokban, és a remények szerint ez a trend egész évben fennmarad, miután az értékesítés megnőtt az év eleji heti 20 milliárdról.

Az ÁKK szerint a lakossági állampapírok árazási filozófiájának gerincét a pozitív reálhozam fenntartása jellemezi, mind a változó kamatozási PMÁP, mind a fix kamatozású MÁP Plusz esetén. A lakossági papírok pozitív reálhozama a Covid-19 válság során sem sérült, ezek a papírok magas nominális és pozitív reálhozamot termelnek a befektetőiknek.

Adósságkezelési szempontból az a fontos, hogy kiszámítható és logikus keretrendszerben jelenjen meg az árazási filozófia az adósságkezelőnél, amivel hosszú távra tud kalkulálni a befektető. Ezért felvetésünkre a lakossági termékek árazásáról, esetleg vonzóbbá tételéről  annyit közöltek, hogy jelenleg nem szándékoznak a lakossági állampapírok árazásán változtatni.

Nincs leállás a lakossági termékeknél

A lakossági kézben lévő lakossági állampapírok állománya 7766 milliárd forintról várhatóan 8547 milliárd forintra emelkedik 2020 év végére, a tervek szerint 2023-ra 11 ezer milliárdra duzzad a lakossági állomány. Ha fennmarad, vagy felélénkül a lakossági befektetési kedv, akár a terveknél hamarabb is teljesülhet a cél, különösen annak tükrében, hogy az ÁKK a jövőben célzottan is felpörgeti az értékesítést. Lapunk megkérdezte, hogy ebben az esetben lesznek a korlátozások, de úgy tűnik, esze ágában sincs fékezni az adósságkezelőnek, és nincs szigorú felső korlát.

"A lakossági értékesítést korlátozása vagy akár felfüggesztése nem szerepel a kibocsátó tervei között" - válaszolták kérdésünkre. Ez egyaránt igaz a rövidebb, és a hosszabb futamidejű termékeknél is, noha az MNB javaslata és a gazdasági kormányzat által kitűzött cél is egyaránt az, hogy minél inkább a lehető legstabilabb, hosszabb futamidejű termékeket tegyék népszerűvé.

A 11 ezer milliárdos állományi cél 2023-ra vonatkozik, nincs jóváhagyott terv az idő előtti teljesítés, illetve értelemszerűen az árazás módosítása tekintetében annak érdekében, hogy ez a közép távú stratégiai cél hamarabb megvalósuljon. "Természetesen folyamatosan vizsgáljuk és optimalizáljuk a kamatkiadásokat és kockázatokat, méghozzá a teljes, vagyis intézményi és lakossági, forintban és devizában denominált adósságportfolió szintjén" - közölte az ÁKK.

Marad az ÁKK a tervnél

Jól mutatja a helyzet alakulását, hogy ennyiszer kellett módosítani a tervet, és többek között japán devizakötvény kibocsátásáról is döntés született. Most már talán nem kell többet módosítani, és elég lesz a megemelt hiánycél.

Az ÁKK számára a bejelentett módosított finanszírozási terv irányadó. Az ÁKK a kockázatkezelési gyakorlatának megfelelően folyamatosan vizsgál különböző szcenáriókat olyan paraméterek mentén, amelyek az adósságfinanszírozást és annak költségét, valamint kockázatait leginkább befolyásolhatják. Az ezek alapján történő finomhangolásnak kellően rugalmas keretet biztosítanak az államadósság-kezelési stratégiában meghatározott küszöbértékek - közölte az adósságkezelő.