Úgy tűnt korábban, hogy a világgazdaság elkerüli a megtorpanást, ám sajnos nem ez történt - itt lóg a fejünk felett egy kettős válság, a magyar kormánynak erre kell felkészülnie, mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén. A magyar kormány minden gazdaságpolitikai döntése arra a feltételezésre épül, hogy 2012 második feléig nem várható érdemi növekedés a világgazdaságban. Arra számít a kormány, hogy a külgazdaság érdemi növekedésére 2013-ig várni kell.

Matolcsy szerint az elmúlt nyolc évben a növekedést nézve mintegy tíz évet elvesztegetett a magyar gazdaság - már látható, hogy 2020-ra Magyarország nem képes felzárkózni az uniós átlaghoz. A nemzetgazdasági miniszter szerint a korábban követett gazdasági modell is megbukott. Matolcsy szerint az új kormány új választ adott a belső és külső visszaesésre: nem "túlélési" gazdaságpolitikát folytat, hanem ehelyett egy jövőépítő gazdaságpolitika mellett foglalt állást.

Matolcsy szerint ez egy "nagyon bátor válsz" - bár a magyar társadalom eddig nem érzi ennek a jövőbe tekintők gazdaságpolitikának a bátorságát. Az új kormány egy aknamezőn mozog - ezek az aknákat múltban tették le. Matolcsy szerint ezen aknák közül a költségvetési akna majdnem felrobbant - de hála kormánynak ezt sikerült hatástalanítani. A kormány elődjétől 300 milliárdos fekete lyukat örökölt - ám a kormány ezt a lyukat befoltozta - így Magyarország tartja magát a 3,8 százalékos államháztartási hiányhoz.

Második akna a magas államadósság volt. Matolcsy szerint ennek ellenére a magyar államadósság mégis finanszírozható, mi több visszatért a bizalom a magyar piacok iránt - ezt bizonyítja, hogy sikerrel járt a legutóbbi kötvényaukció is. Az adósságcsapda ellenére a magyar kormány továbbra sem akar az IMF-fel új hitelszerződést kötni, mert bízik magában, így a piacról tudja majd finanszírozni költségeket - mondta Matolcsy György.

Az IMF továbbra is stratégiai partnere marad a kormánynak - de hitelszerződés nem lesz. Matolcsy emlékezett arra, hogy az EU-elnökséget jövő év első felében Magyarország tagja. A legfontosabb témákat most a gazdaságpolitika adja, ezen ügyek vitelének élére áll majd a magyar elnökség. Miután a felzárkózás 2020-ra nem elérhető, az új kormány most a azzal számol, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2030 meghaladja az uniós átlagot - fogalmazott a Nemzetgazdasági Miniszter.