Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az építőipar fertőzöttsége nem enyhült, továbbra is sokkal több a felszámolás alá vont cég, mint a nemzetgazdaság egészében. A cégalapítás rég látott lendületet vett, ami az adósságszédelgők növekvő aktivitására is utalhat.

Az ágazatban újonnan indított felszámolások számának növekedési üteme csökkent. A negyedik hónapban 310 céget vontak fizetésképtelenségi eljárás alá a hitelezők, ez 53-mal kevesebb, mint márciusban volt. Az egy évvel korábbihoz képest 7,2 százalékos a növekedés, ami 21-gyel több új eljárást jelent, mint amennyi tavaly áprilisban indult.

Az ágazat helyzete a nemzetgazdaságon belül a felszámolások növekedési ütemének csökkenése ellenére sem javult, az országos átlagnál ugyanis még így is háromszor nagyobb arányban dőlnek be az építőipari cégek. A teljes magyar gazdaságban áprilisban 2,1 százalékkal több cég ellen kezdeményeztek új felszámolási eljárást, mint egy évvel korábban.

A végelszámolások száma emelkedett, az építőiparban a tavaly áprilisinál 20,5 százalékkal több vállalkozás húzta le a rolót. Az ágazatban 211 - a múlt havinál 25-tel több - vállalkozás tulajdonosa döntött a befejezés mellett. Ez idei csúcs, ami az építőipari cégvilág további tisztulását is jelentheti.

A tavaly regisztráltnál 31,7 százalékkal több új cégbejegyzés azonban mindenképpen gyengíti e tisztulási folyamatot. Az országos cégalapítási kedv csökkenésével ellentétben az újonnan bejegyzett építőipari cégek száma jelentősen növekedett. A sok bedöntött, illetve bezárt cég tulajdonosainak jelentős része feltehetően új alapítású vállalkozásokban folytatja tevékenységét. Az adósságszédelgők még mindig nagy erőkkel vannak jelen az ágazatban, és az építőipari főszezonra sok új vállalkozást alapítanak.