Áprilisban megkérdeztük a cégeket, mire számítanak ebben az évben. Az építőiparban tevékenykedők áremelkedéseket prognosztizáltak, de az egész évre szóló áremelkedési várakozásaikat a piaci folyamatok felülírták - mondta Koji László, az építőipari vállalkozók szövetsége, az ÉVOSZ elnöke a Növekedés.hu-nak adott interjújában. Az építésgazdaság területén tapasztalható áremelkedés több mint duplája a fogyasztási ár növekedésének. A drágulás a várakozásokhoz képest is kétszeres volt.

Az új építéseknél és a felújításoknál egyaránt megjelenik a drasztikus áremelkedés, melynek ez év végéig történő visszarendeződésére semmilyen jel nem utal. A forint árfolyamának euróhoz való viszonyulása a kivitelezőknél tud üzleti sokkot okozni, hiszen a felhasznált építési termékek, anyagok 48 százaléka importból érkezik.

Közeleg a vég

A háztartások hamarosan a finanszírozási lehetőségeik végéhez érnek, a megnövekedett árakat önerőből már lehetetlen kigazdálkodni. A hitelkörnyezet egyre romlik, miközben ez lehetne az eszköz ahhoz, hogy a forrásaikat kiegészítsék. A két számjegyű szabad felhasználású banki hiteleket viszont már nem fogják felvenni.

Az építőipari vállalkozói szövetség ezért szorgalmazza a kormánynál, hogy hozzanak létre egy energiatakarékos új építésre és felújításra vonatkozó zöld otthonteremtési hitelkonstrukciót. Ez bármilyen nagyságrendben hatalmas segítség lehetne, még akkor is, ha kell hozzá önerő, és vissza kell fizetni, nem mindegy, hogy 15 százalékot, vagy ötöt rak rá a bank.

Láthatáron az elbocsátások

A segítség azért is fontos lenne, mert enélkül az építőiparban lényegesen kevesebb kapacitásra lesz szükség. Az összeesest a magyar építőipar jelenlegi struktúrája képtelen lesz átvészelni, aki a korábbi évek során képes volt tartalékot képezni, az túl fogja élni a mostani nehézségeket, de elég valószínű, hogy ez csak munkaerő elbocsátása mellett tudja megtenni, főleg hogy jó eséllyel nemcsak 2023, hanem 2024 is nehéz év lehet az építőipar számára.