A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Or­szágos Egyesületének alelnöke szerint az utóbbi években nőtt a vállalkozások adóadminisztrációja - írja a Világgazdaság. Vadász Iván, a szervezet elnöke tájékoztatta a napilapot arról, min kellene szerintük gyorsan változtatni.

Az egyik legszebb példa, hogy az egyesület szorgalmazza az iparűzési adót (ipa) és a társasági adót (tao) érintő, december 20-án esedékes adóelőleg-feltöltés eltörlését, mivel az rettenetes többletmunkát okoz. Emellett Damoklész kardjaként lebeg az adózók feje felett a bírság lehetősége, hiszen csupán becsléssel lehet megjósolni az összeget.

Szüntessék meg!

Javasolják a mikro- és kisvállalkozások mentesítését a reklámadó alól, ha megrendelői a szolgáltatásnak. Eltörölnék az adatszolgáltatást, ha a vevő kérésére online pénztárgépes nyugta kibocsátása után a 100 ezer forint feletti vásárlásról számlát állítanak ki, mert azt az adóhatóság egyértelműen láthatja.

Az idegenforgalmi adót megszüntetnék, mivel az éves bevételnél nagyobbak a beszedési rendszer költségei. Az áfa alanyi adómentességének értékhatárát 12 millió forintra emelnék fel, így csökkenne a katás vállalkozók adminisztrációja.

Az adótanácsadók mindezt - és még számtalan az említettekhez hasonló, színesebbnél színesebb javaslatukat - elmondhatják azon a pénzügyminiszteri fórumon, amelyet szeptember közepén tartanak.

A fotó forrása: Stocksnap