A járványügyi veszélyhelyzet és rendkívüli jogrend kihirdetése után szinte azonnal nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a választási törvény módosításáról szóló javaslatot, azzal az indoklással, hogy az állami támogatásért alakult kamupártokkal szemben fellépjenek. Ez végül sikerülhet, országos listát állítani ugyanis nehezebb lesz, mivel az eddigi 27 helyett a jövőben már 71 egyéni választókerületben kell jelöltet állítani. Viszont az ellenzék szerint ez csak azt a célt szolgálja, hogy egyetlen listára terelje a Fidesz-KDNP-vel szemben álló erőket, nehezebbé téve a közös mandátumsorrendről, jelöltekről szóló egyeztetést.

A 9. Alaptörvény módosításról is szavazott az országgyűlés, így azzal a passzussal egészült ki a szöveg, hogy "Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi."

A homoszexuálisok és transz emberek jogaiért kiálló szervezetek, több ellenzéki képviselő is kirekesztőnek tartja a módosítást.

Az alaptörvény mostantól tisztázza a közpénz fogalmát is: az mostantól ha állam által létrehozott alapítványba kerül, már nem számít közpénznek.