Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ túlnépesedése és a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban felmerül a fenntartható táplálkozás kérdésköre. A fenntarthatóság szempontjából az egyik legmegfelelőbb élelmiszernek az algát tartják a szakemberek. Az alga a távol-keleti gasztronómiának évszázadok óta a részét képezi, de évtizedekkel ezelőtt betört a nyugati konyhaművészetbe is. Európában néhány ázsiai étterem mellett leginkább a mezőgazdaság használja egyes fajait, például takarmányként vagy biotrágyaként. Magyarország vizeiben is előfordul számos faj, de a tiszaszigeti Spirulina alga egészen különleges a maga nemében: ipari mennyiségben, reaktorokban termesztik az ország első algafarmján.

„A Spirulina mikroalga fajok különösen magas fehérje- és ásványianyag tartalommal rendelkeznek, így számos kedvező élettani hatásuk van az emberi szervezet számára. Sejtjeikben található továbbá a fikocianin nevű, kékszínű pigment, melynek gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatása révén hozzájárul a szervezetünk egészségének megőrzéséhez” – nyilatkozta portálunknak Mucsiné dr. Hoffmann Anna, a tiszaszigeti algaüzem termelésvezetője, a Globál 21 Kft és az Algasystem Kft munkatársa.

A Szeged melletti településen körülbelül egy éve termesztenek algát fotobioreaktorokban. Nagyjából 100 kilogramm nedves biomassza az átlagos havi termelésük. A reaktorokból centrifugálással nyerik ki a masszát, amelyet azután azonnal fagyasztanak, vagy liofilizálnak, azaz fagyasztva kiszárítanak. A szárított terméket vákuumcsomagolják, később pedig kapszulába töltik.

„Ez egy fantasztikus hatásokkal bíró élőlény, melyet érdemes fogyasztani, viszont korántsem mindegy, hogy milyen forrásból származik. A termelőüzem felállításával célunk az volt, hogy élelmiszer minőségben állítsunk elő mikroalga biomasszát. A fotobioreaktor rendszerünkben a gyártási körülmények állandóak, így a termékünk szennyezőanyagoktól mentes, minőségi összetétele pedig kiváló. A világon nagyon kevés helyen állítanak elő hozzánk hasonló módon, zárt rendszerben algákat, különösen ilyen nagy mennyiségben” – mondta a Napi.hu-nak a szakember.

Hoffmann Anna beszámolt arról is, hogy még az idén piacra kívánnak lépni a saját étrend-kiegészítő kapszulájukkal. A közelmúltban zárták le a fejlesztési, tesztüzemi fázist. Jelenleg az engedélyeztetésen, valamint a minőségbiztosítási rendszer kialakításán dolgoznak. A következő hónapokban a kapszulagyártáson, illetve az arculatépítésen lesz a hangsúly.

Jelenleg az üzemben, a fotobioreaktorokban 15 ezer liter térfogatban történik a gyártás, célunk ezt a kapacitást megtízszerezni. Kutatási célként tűztük ki a már említett fikocianin hatóanyag kivonását és por formájában történő stabilizálását is. Ehhez pedig fejleszteni szeretnénk a csarnok területén található laboratóriumunkat” – tájékoztatta portálunkat a közeljövő terveiről a szakértő hölgy.