A banda több százezer liter áfacsalt alkoholt hozott forgalomba, összesen több mint másfél milliárdos kárt okozva a költségvetésnek - adta hírül a NAV.

A gyanúsítottak Lengyelországból származó sörrel és jellemzően szlovák cégeken keresztül beszámlázott minőségi alkoholtermékekkel kereskedtek. Az italokat folyamatosan cserélt, strómanok vezette, úgynevezett bukó cégeken futtatták át fiktív számlákkal, majd nagykereskedőknek értékesítették. Ezzel a módszerrel több mint 1,6 milliárd forint áfát és népegészségügyi termékadót csaltak el.

Az akcióban több mint száz pénzügyi nyomozó, járőr, revizor és informatikus vett részt. Az ország huszonöt pontján foglaltak le bizonyítékokat, tizennégy személyt hallgattak ki gyanúsítottként, a bűncselekménnyel okozott kár megtérülésére hat ingatlant zároltak.

A bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt kihallgatott személyek akár húsz év szabadságvesztéssel is büntethetők. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte a négy őrizetben lévő gyanúsított letartóztatását.