Csaknem félmillió személy adatainak elemzése alapján egy friss kutatás arra jutott, hogy a túlsúly vagy elhízás jelentősen megsokszorozza az alkohol májra gyakorolt károsító hatását, ezen keresztül növeli az alkoholos májbetegség mortalitását - idézi a European Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelen eredményeket az OTSZ Online (Orvostovábbképző Szemle Online). 

„Az alkoholt fogyasztó túlsúlyos vagy elhízott személyek körében találtuk a legmagasabbnak a különböző májbetegségek kockázatát, azokkal az egészséges személyekkel összehasonlítva, akik hasonló mennyiségben fogyasztanak alkoholt, testsúlyuk azonban a normális tartományon belül marad" – nyilatkozta a kutatást vezető, dr. Emmanuel Stamakis professzor.

A szerzők a UK Biobank adatait használták fel elemzésükhöz, mely különféle biológiai, magatartási és egészségi paramétereket gyűjt az Egyesült Királyságból, úgy ítélték meg azonban, hogy a brit emberekre tett megállapításaik az ausztráliai népességre is vonatkoztathatók. Az elemzés elvégzésének fontosságát támasztja alá, hogy az ausztráliai populáció körülbelül kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.