Fedezi az állam számára a frissen kihirdetett sztrádakoncesszió költségét a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek után beszedett útdíj – ezt a megállapítást vonta le a koncessziós eljárás összegzésének dokumentuma és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) statisztikái alapján a Világgazdaság.

A koncesszió nyertese egy magyar konzorcium volt, amelyet a Themis Magántőkealap vezet, Szíjj László és Mészáros Lőrinc alapjaival és cégeivel.

Az összes tervezett koncesszori gyorsforgalmi útfejlesztés megvalósulása után a Themis 2048 kilométer hosszúságú útszakaszért fog felelni. Ennek a feladatnak az ellátásáért az állam évente nettó 96,201 (bruttó 122,17) millió forintot fizet kilométerenként.

A 2048 kilométernyi pálya esetén a nettó költség 197,02, bruttó 250,2 milliárd forint. Ennyit kell tehát maximum kifizetni a központi költségvetésből a piaci szereplőnek a koncessziós megbízásért.

Ennek forrása az e-útdíj, ami az elektronikus útdíjszedési rendszert felügyelő NÚSZ-hoz folyik be a teherszállítást végző járművektől a megtett úttal arányos mértékben. Az elmúlt évben nettóban számolva szűk 250 milliárd, bruttóban több mint 317 milliárd forint e-útdíj-bevétel folyt be a NÚSZ kasszájába. Az idei első három hónapban nettó 67,5, bruttó 85,71 milliárd forintot fizetett a cargo a magyarországi úthasználatért. Ez mintegy tízmilliárddal több a 2021-es hasonló periódus adatához viszonyítva.