A koronavírus-járvány hatására bevezetett jegybanki és állami hitelprogramokat igénybe vevő, öt főnél nagyobb vállalatok létszámadatai jóval kedvezőbben alakultak 2020 márciusa és decembere, mint a hasonló, a programokat nem használó vállalatok foglalkoztatottsága között - írja a Világgazdaság a Közgazdasági Szemlében megjelent kutatók állításai alapján.

Hozzátették továbbá, hogy a mért hatás a legnagyobb mértékben a Növekedési hitelprogram (NHP) Hajrá!-nak, és a beruházási hiteleknek köszönhető, illetve leginkább a kisvállalatoknál mutatható ki. Ez a komplex gazdasági programcsomag is eredményezte, hogy a vállalati hiteldinamika 2020 végén is közel két számjegyű növekedést mutatott, míg a foglalkoztatottak száma mindössze 40 ezer fővel csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A lap hozzátette: a 2013-ban bevezetett programnak köszönhetően a GDP szintje 1,7 százalékponttal, a foglalkoztatottak száma pedig 17 ezerrel növekedett és körülbelül 2700 milliárd forint értékben támogatta a kis- és középvállalkozásokat. 

Az áprilisi tömeges elbocsátások után a nyár végére helyreállt a foglalkoztatottsági szint, és augusztusban 4,6 millióan dolgoztak, 30 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban. Az idei év eleji megingást leszámítva azóta is kitartott ez a lendület, sőt júliusban már 4,7 millió foglalkoztatottat mért a Központi Statisztikai Hivatal - tette hozzá a VG.