Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő "Ba1" - a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó, de felminősítés lehetőségét jelző pozitív kilátással ellátott - besorolással tartja nyilván a magyar szuverén adósságot.

Csütörtöki elemzésében a Moody's közölte: a következő kétévi időtávlatra a magyar államadósság-ráta enyhe ívű csökkenésére számít, tekintettel a robusztus gazdasági növekedéssel jellemzett környezetre, és arra, hogy a kormány elkötelezett az elsődleges államháztartási egyenlegek többletének fenntartása mellett.

Ennek alapján a cég előrejelzése az, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta 2016 végére valamivel 75 százalék alá, jövőre 74 százalék alá csökken.

A Moody's véleménye szerint a költségvetési keretrendszerben az utóbbi időszakban végbement javulás "nyújt valamelyes biztosítékot" arra, hogy a költségvetési politika a következő években is konzervatív alapállású marad. A jövő évre tervezett lazább költségvetés ugyan jórészt visszafordítja a 2015-2016-ban elért hiánycsökkentést, de az alapvető magyar államadósság-dinamika továbbra is pozitív

Jóllehet a magyar gazdaság növekedési üteme erőteljesen lassult az idei első negyedévben, a Moody's véleménye azonban az, hogy a növekedést terhelő kihívások átmenetiek és kezelhetők - hangsúlyozza helyzetértékelésében a hitelminősítő.

A Moody's várakozása szerint a következő hónapokban, az EU-folyósítások újabb szakaszának indulásával a beruházások is élénkülni fognak, és ez, valamint a magánszektorbeli fogyasztás növekedése és a költségvetés valamelyes lazítása a következő két évben valószínűleg 2-2,5 százalék körüli éves átlagnövekedést eredményez a magyar gazdaságban.

A hitelminősítő szerint a bankszektor helyzetének javulása is segíti majd a növekedési dinamikát, mivel a hitelkereslet is fokozatosan élénkül. Az idei év várhatóan fordulatot hoz a magyar bankszektorban a bankadó csökkentése, a kiszámíthatóbb szakpolitika és a javuló működési környezet miatt.

Mindemellett a devizaadósság-kitettségekből eredő külső sérülékenység is jelentősen csökkent - hangsúlyozza csütörtöki elemzésében a Moody's.

A hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében múlt péntekre tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat értékelésének második időpontját, de a cég - csakúgy, mint az idei első, márciusi időpontban - ezúttal sem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, így nem jelentett be osztályzatmódosítást sem.

Akár felminősítés is jöhet - később

A londoni elemzői közösség többségi véleménye szerint valószínű, hogy a Moody's az idén visszaemeli Magyarországot a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába. A citybeli elemzők zöme azonban már a múlt pénteki felülvizsgálati időpont előtt nagyobb esélyt adott arra, hogy a Moody's ezt az idei harmadik, november 4-én esedékes felülvizsgálaton teszi meg, egyebek mellett azért, mert a hitelminősítő csak tavaly november óta tart érvényben felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást a magyar osztályzatra, és az egyes osztályzati kilátások kifutási ideje átlagosan 12-18 hónap. Elemzői vélemények szerint mindemellett a Moody's a felminősítés előtt szeretné látni azt is, hogy miként teljesít a magyar gazdaság a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni globális piaci sokk közepette.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings május 20-án - a három nagy cég közül elsőként - már visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javítva. Az új osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

A Moody's mellett jelenleg a Standard & Poor's is a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó, "BB plusz" szintű besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P magyar besorolásának kilátása stabil, és a londoni elemzői közösségben konszenzusos vélemény, hogy a Standard & Poor's az idén nem módosítja a magyar államadós-besorolást.