A hatéves bérmegállapodás eredményeként folytatódó béremelések, a foglalkoztatottak számának emelkedése, a lakossági fogyasztás bővülése, az otthonteremtés jelentős kormányzati támogatása, valamint a gazdaságfehérítés terén meghozott kormányzati intézkedések eredményei egyaránt visszatükröződnek az államháztartási adatokban - olvasható a tárca közleményében.

Ennek nyomán az év első két hónapjában általános forgalmi adóból 274,7 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 21,8 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 40,9 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból 21,1 milliárd forinttal több folyt be, mint az előző év azonos időszakában.

Így 2019. február végéig összesen 281,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, míg a projektek megvalósítását célzó kiadások 200,2 milliárd forintot jelentettek. A hazai forrásból történő finanszírozás közül a Modern városok program fejlesztései, valamint a vasúthálózat megújítása emelhető ki.

Az év első két hónapjában a központi költségvetés 18,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 31,2 milliárd forintos, valamint a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 17,2 milliárd forintos többletet mutatott. Februárban főként a társadalmi célokat szolgáló intézkedések és a fejlesztési programok támogatása nyomán az államháztartás központi alrendszere 177,2 milliárdos hiánnyal zárt.