Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 236,2 milliárd forint hiánnyal zárt, ami csaknem két és félszerese az egy évvel korábbi 97 milliárd forintos deficitnek. Ezzel az első nyolc hónapban, azaz augusztus végéig felhalmozott hiány 2872,7 milliárd forintra duzzadt, elérte az egész évre jóváhagyott összeg 91,1 százalékát, és másfélszerese volt az egy évvel korábbi 1900,7 milliárd forintnak - derül ki a Pénzügyminisztérium pénteken kiadott részletes tájékoztatójából.

Augusztus végéig  a központi költségvetés 2964,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 144,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 236,1 milliárd forintos többletet értek el.

A központi alrendszer augusztus végiéig elkönyvelt bevételei az előző év azonos időszakához képest 3363,5 milliárd forinttal, 21,3 százalékkal nőttek, a kiadások 4335,5 milliárd forinttal, 24,5 százalékkal  haladták meg az előző év azonos időszakának teljesítését.

A bevételekről szólva a PM jelentése kiemelte, hogy augusztus végéig az előző év azonos időszakához képest 14,5 százalékkal magasabban teljesültek az adó- és járulékbevételek és nőttek az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések.

A költségvetés kiadásai közül magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest a lakástámogatások,  valamint az uniós programok kiadásai, illetve a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is.

Előre látszott, hogy nem túl fényes a költségvetés helyzete

A szeptember 8-án kiadott előzetes jelentés szerint augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere 2872,7 milliárd forintos hiányt halmozott fel. Ezen belül a központi költségvetés 2964,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 144,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 236,1 milliárd forintos többletet értek el.

Az előző havi jelentés adataival összevetve kiderül, hogy augusztusban 236,2 milliárd forinttal nőtt a központi alrendszer hiánya, az előző havi többlettel szemben, és az éves hiánycél 83,6 százalékáról 91,1 százalékra emelkedett. Tavaly augusztusban 391,3 milliárd forint volt a havi deficit és az első nyolchavi hiány 1900,7 milliárd forinton állt, azaz 972,0 milliárd forinttal kisebb volt az ideinél.

A gyorstájékoztatóban kiemelték, hogy a költségvetés kiadásai közül magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest a lakástámogatások, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, valamint az uniós programok kiadásai.

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3152,9 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 1436,3 milliárd forintot fordított a kormány augusztus végéig. Eszerint a nyugdíjakra kifizetett összeg 526 milliárd forinttal, a gyógyító megelőző ellátásokra fordított összeg 244,3 milliárd forinttal több, mint a múlt év azonos időszakában volt.