Varga Mihály pénzügyminiszter hivatalos közösségi oldalán írt az állami hivatalokban bevezetett hőmérséklet-korlátozás eredményeiről. A tárcavezetői beszámoló alapján 60 százalékkal kevesebb földgázt használtak el az állami hivatalok az egy évvel korábbinál. 

Varga Mihály bejegyzéséhez hozzáfűzte, hogy ez közel 1,7 milliárd forint megtakarítást jelent a költségvetésnek.

Az adatok a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság által üzemeltetett több mint 100 ingatlanra vonatkoznak. A tárcavezető már december elején már írt arról, hogy az állami hivatalokban drasztikusan visszaesett a gázfogyasztás.

Szeptember óta csínján bánunk a gázzal

Szeptember első felében az állami intézmények és gazdasági társaságok számára 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő a kormány. A 14 éves alatti gyermekek iskolái, a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írtak elő az állami szerveknek és az általuk üzemeltetett intézményeknek és cégeknek. 

A kabinet ekkor döntött arról is, hogy az állami intézményeket nem lehet 18 Celsius-foknál többre fűteni. Az önkormányzatoknak is erőteljes spórolásba kellett kezdeniük. 

A fővárosi önkormányzat a szakszervezetekkel közösen készített intézkedési tervet a fűtési időszakra. A Városháza épületében 20 százalékos energiacsökkentésről döntöttek szeptember közepén. A munkaegészségügyi szabályokat figyelembe véve az épületben 20 fokra állították a hőmérsékletet a fűtési időszakban.