Tartható az államadósság-mutató idei évre tervezett mértéke a január és szeptember közötti időszaki adatok alapján - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az ÁSZ honlapjára felkerült elemzésében az olvasható, hogy az államadósság-mutatót befolyásoló tényezők idén eddig jellemzően kedvezően alakultak, ugyanakkor egyes kockázatok nőttek.

Bizonytalanságot jelent a számvevőszék szerint a vírusjárvány negyedik hullámának erőssége, időtartama és ennek gazdasági, illetve költségvetési folyamatokra gyakorolt hatásai, valamint a világgazdasági folyamatok alakulása.

Az ÁSZ két fő gazdasági kockázatot azonosított: a külkereskedelmi termékforgalom egyenlegének, valamint az ipari termelés volumenének kedvezőtlen alakulását az utóbbi hónapokban. E kockázati tényezők az év hátralévő részében is jelen lesznek, és várhatóan negatívan befolyásolják a gazdasági teljesítmény alakulását - mutattak rá.

Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya az első kilenc hónapban az idei évre tervezett érték 54,7 százalékát érte el. A központi költségvetés bevételei az egész évre tervezett előirányzat 80,1 százalékában teljesültek, kiadásai az időarányos szint alatt teljesültek.

Az uniós programok bevételei és kiadásai szeptember végéig elmaradtak az előirányzat időarányos teljesítésétől: a tervezett bevételekből augusztus végéig mindössze 38,2 százalék folyt be, míg a kiadások 56 százalékon teljesültek. A gazdasági folyamatokat az év hátralévő részében még bizonytalanság övezi, ezért indokolt a költségvetési és gazdasági adatok havi monitorozásának folytatása.