Schmitt Pál jelezte, hogy kéri azt az állami szolgálati lakást, amire élete végéig jogosult lesz - mondta a Blikknek egy neve elhallgatását kérő kormányzati illetékes. A leendő villáról a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) már egyeztetett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel. A lap megkereste az MNV Zrt.-t, amely szűkszavú válaszában elismerte: a háttérben már egyeztettek. "A Köztársasági Elnöki Hivatal áprilisi megkeresését követően az MNV Zrt. megkezdte az ingatlan felkutatását" - írták a Blikknek. Az államfő április 2-án mondott le, s már abban a hónapban elkezdték intézni a rezidencia ügyét.

A szolgálati lakásról eddig titkolózott Schmitt Pál és a KEH is. A hivatalt ez ügyben többször is megkereste a Blikk, ám nem kapott feleletet. Szintén nem ejtett szót a tárgyalásokról Kiss Norbert, a leköszönt elnök hivatalvezetője sem. Pedig ő április 19-én úgy fogalmazott: időben tudatják, miként határoz Schmitt. Sőt május 2-án, Áder János államfővé választásakor maga Schmitt Pál is még lebegtette a döntést. A volt elnök az RTL Klubnak azt mondta: még nem tudja, kér-e ingatlant. "A miniszterelnök úrral beszélek pontosan a járandóságomról. Tudom, hogy néhányan mondják, még a fizetésemről is, mindenről mondjak le. Nem tudok hirtelen mindenről lemondani. Ami jár az jár, ami nem jár, az nem jár" - nyilatkozta akkor Schmitt.

Egy kormányhatározat 150 millió forintot juttatott a KEH-nek "intézményi beruházási kiadásokra", ami ingatlanvásárlást szolgálhat. Ugyanis hasonló összeget - 126 milliót, illetve 195 milliót - költöttek Schmitt két elődjének, a néhai Mádl Ferencnek és Sólyom Lászlónak otthonára is.

A politikus vagyonnyilatkozatában három nagy értékű II. kerületi ingatlant is feltüntetett. A Blikk úgy tudja, volt otthonát, egy 320 négyzetméteres villát jelenleg is bérbe ad, mert a házat külföldi diplomatacsalád lakja.

QP | Quality Placement