Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Schmitt Pál jelezte, hogy kéri azt az állami szolgálati lakást, amire élete végéig jogosult lesz - mondta a Blikknek egy neve elhallgatását kérő kormányzati illetékes. A leendő villáról a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) már egyeztetett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel. A lap megkereste az MNV Zrt.-t, amely szűkszavú válaszában elismerte: a háttérben már egyeztettek. "A Köztársasági Elnöki Hivatal áprilisi megkeresését követően az MNV Zrt. megkezdte az ingatlan felkutatását" - írták a Blikknek. Az államfő április 2-án mondott le, s már abban a hónapban elkezdték intézni a rezidencia ügyét.

A szolgálati lakásról eddig titkolózott Schmitt Pál és a KEH is. A hivatalt ez ügyben többször is megkereste a Blikk, ám nem kapott feleletet. Szintén nem ejtett szót a tárgyalásokról Kiss Norbert, a leköszönt elnök hivatalvezetője sem. Pedig ő április 19-én úgy fogalmazott: időben tudatják, miként határoz Schmitt. Sőt május 2-án, Áder János államfővé választásakor maga Schmitt Pál is még lebegtette a döntést. A volt elnök az RTL Klubnak azt mondta: még nem tudja, kér-e ingatlant. "A miniszterelnök úrral beszélek pontosan a járandóságomról. Tudom, hogy néhányan mondják, még a fizetésemről is, mindenről mondjak le. Nem tudok hirtelen mindenről lemondani. Ami jár az jár, ami nem jár, az nem jár" - nyilatkozta akkor Schmitt.

Egy kormányhatározat 150 millió forintot juttatott a KEH-nek "intézményi beruházási kiadásokra", ami ingatlanvásárlást szolgálhat. Ugyanis hasonló összeget - 126 milliót, illetve 195 milliót - költöttek Schmitt két elődjének, a néhai Mádl Ferencnek és Sólyom Lászlónak otthonára is.

A politikus vagyonnyilatkozatában három nagy értékű II. kerületi ingatlant is feltüntetett. A Blikk úgy tudja, volt otthonát, egy 320 négyzetméteres villát jelenleg is bérbe ad, mert a házat külföldi diplomatacsalád lakja.