Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ÁKK 20 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 15 milliárd forintért 5 éves és 10 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 6,4 milliárd forintnyi ajánlatából az ÁKK, csökkentett értékesítéssel, 4,5 milliárd forintot fogadott el.

Az aukciós átlaghozam 10,52 százalék volt, 3 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakultnál.

  • A szerdai másodpiaci referenciahozam a 3 éves lejáratú kötvényekre 10,52 százalék volt.
  • Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 6,95 milliárd forintnyi ajánlatából, csökkentett értékesítéssel, 5 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 16 bázisponttal magasabb, 9,47 százalékos átlaghozamon. A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 9,47 százalék volt.
  • A 10 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 36,63 milliárd forintból, megemelt értékesítéssel, 23 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 8,69 százalék volt, 19 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. A szerdai másodpiaci referenciahozam a 10 éves lejáratú kötvényekre 8,74 százalék volt.

Szemben a több éves lejáratú államkötvényekkel, a fél éves és a néhány hónapos kötvények sokkal kelendőbbek voltak az ÁKK utóbbi aukcióin.

Az állami fenntartású intézmények adóssága pedig több tízmilliárd forinttal nőtt.

Drágult Magyarország államadósságának finanszírozása

Emelkedett a 6 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozam az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdai árverésén. Bővebben>>>