Rekordgyorsasággal szorítja ki a piaci szereplőket a meddőségi ellátásból a kormány - írja a hvg.hu. Még 2019 legvégén egy Magyar Közlönyben megjelent rendeletből derült ki, hogy államosítanak hat magyarországi meddőségi központot (ezzel egy időben a pácienseknek ingyenessé teszik a kezelést). Azóta másfél év telt el, és itt az újabb lépés.

A múlt héten az egyes vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításai között bukkant fel néhány paragrafus, amiből kiderült, hogy a még megmaradt, meddőségi kezelést végző magánklinikák sem számíthatnak semmi jóra. A jogszabálytervezet jelenlegi változatában gyakorlatilag megtiltja a működésüket, jövő nyártól kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők.

Bár megszavazása esetén a módosítás 2022. július 1-jétől lépne érvénybe, az érintett klinikákon a tervek szerint már idén szeptember 30-tól sem lehetne belekezdeni az új beavatkozásokba. Ez nem csak az új páciensek fogadására, hanem a már meglévők új kezeléseire is vonatkozna. A feltételeket nem teljesítő szolgáltatókat kártalanítanák, ehhez azonban még a náluk tárolt embriókat és ivarsejteket is át kell adniuk. Ha ez valóban megtörténik, az állam végleg átvenné az irányítást a meddőségi kezelések felett.