Míg októberben először történt meg, hogy a hazai lakosság lett a legnagyobb állampapír-tulajdonos, novemberben ismét megfordult a magyar állam hitelezőinek sorrendje, és újból előte törtek a külföldi befektetők – írja a Portfolio.

A magyar lakosság állampapírokból való részesedése november végére 27,3 százalékra csökkent, amely jelenleg a második legnagyobb arány a tulajdonosi körben. Miközben a dobogó első helyét elfoglaló külföldiek állampapír-részesedése több mint 29 százalék.

A harmadik helyen a hitelintézetek állampapír-aránya szerepel 26,2 százalékkal.

Ettől függetlenül az MNB naprakész értékpapír statisztikája alapján az látszik, hogy az állampapírok egyre gyengébben teljesítenek. Hiszen még a tavaly novembert is megvizsgálva feltűnik, hogy az állampapír az egyetlen a főbb értékpapírok közt a lakossági megtakarításokon belül, amelynek apadt az állománya, összehasonlítva a 2021. decemberi szinttel.

A csökkenő tendenciától függetlenül az állampapírok állománya novemberben ismét meghaladta a 10 ezermilliárd forintos szintet a magyar háztartásokban, nagyban köszönhetően az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Diszkont Kincstárjegynek.