Ismét kamatemelésre kényszerül az állam, miután nem sikerült megállítani a lakossági pénzkivonást az állampapírokból – írja az Az én pénzem.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint október végén 8998 milliárd forint volt a lakossági állampapírok állománya, ami 1012 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly év végén. A terv ezermilliárdos növelés volt, helyette ezermilliárdos a csökkenés következett be.

A bajt már nyár közepén látni lehetett, júliusban és augusztusban aztán felgyorsult a lakosság pénzkivonása az állampapírokból. Míg augusztusban közel 300 milliárd forintot, szeptemberben már közel 500 milliárd forintot vont ki a lakossági ebből a megtakarítási formából. A szeptember végén elindított két új állampapírral, a 11,32 százalékos kamatozású Bónusz Magyar Állampapírral és a 11,75 százalékos kamatozású Prémium Magyar Állampapírokkal ugyan sikerült egy darabig megállítani a csökkenést, de ezek több száz milliárd forintos értékesítése is csak arra volt elég, hogy októberben az állomány mindössze 43 milliárd forinttal emelkedjen.

A hivatalos novemberi számokra még várni kell, de az ÁKK heti jelentéseiből az látszik, hogy október végétől december 8-ig, azaz múlt csütörtökig összesen 720 milliárd forint távozott MÁP Pluszból és Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP). 

Hétfőtől magasabb kamat jön

Hétfőtől, december 12-től az Egyéves Magyar Állampapír kamata az eddigi 7 százalék helyett 9 százalékra emelkedik, és a Kincstári Takarékjegy kamata egyéves lekötés esetén ugyancsak 7 százalék helyett 9 százalék lesz. A kétéves futamidejű Kincstár Takarékjegy II. kamata 7,5 százalék helyett 9,5 százalékra nő, az EHM (egységesített értékpapír hozam mutató) ebben az esetben 9,09 százalékra emelkedik.