Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

munkaerő iránti kereslet idén tapasztalt jelentős növekedése a harmadik negyedévre enyhülni látszik: 1 százalékos emelkedés mérhető az előző év azonos időszakához képest. A jelöltek oldalán azonban élénkülés kezdődött: 2021 harmadik negyedévéhez képest 25 százalékkal nőtt a jelentkezések száma Magyarországon.

Az elmúlt 18 hónap során év-év alapon nem csupán növekedést nem lehetett tapasztalni, de negyedévről negyedévre folyamatosan csökkent a jelentkezések száma. Ez a tendencia az ősz kezdetével megváltozott: elindultak a jelentkezések, aktívabban keresnek állást a munkavállalók – mutat rá a Profession.hu friss negyedéves jelentése.

Nagyon aktívak a munkavállalók

25 százalékkal több jelentkezést adtak le a munkavállalók Magyarországon 2022 harmadik negyedévében, mint az előző év azonos időszaka során.

„2021 első negyedéve óta ez az első alkalom, hogy év-év alapon emelkedett a jelentkezések üteme – az elmúlt időszakot a folyamatos csökkenés jellemezte. Mostanra pedig az ország egészében élénkülő álláskeresési kedvet látunk a munkavállalók részéről” – emeli ki a látványos változást Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

Szakterületeként továbbra is a vendéglátás, hotel, idegenforgalom esetében látható a legnagyobb növekedés (63 százalék), amelyet a mezőgazdaság (48 százalék) követ. Nincs olyan kategória, ahol ne mutatkozott volna emelkedés tavaly óta, a legalacsonyabb mértékben az IT üzemeltetés, egészségügy és a szállítás gyarapodott. Markáns a változás, hiszen az előző negyedévben a kategóriák kétharmadánál csökkent a jelentkezési szám.

Tolna megyében a legkeményebb a fight

Az év első két negyedéhez hasonlóan továbbra is Budapesten és Pest megyében a legintenzívebb a munkaerőtoborzás, amelyet Győr-Moson-Sopron, majd Fejér megye követ. Arányokat tekintve azonban elmondható, hogy a tavalyi év harmadik negyedével összevetve idén Tolna megye hirdetési számai gyarapodtak a legnagyobb mértékben: a térségben 30 százalékkal több nyitott pozíciót hirdettek meg az álláskeresési portálon keresztül, mint tavaly ilyenkor.
A második helyen Pest és Fejér megye áll szinte azonos eredménnyel (21-20 százalék), majd Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés (14-14 százalék), valamint Győr-Moson-Sopron (11 százalék). Vas, Baranya és Somogy megyékben egy számjegyű növekedés történt, az ország többi területén pedig elmaradtak a feladott hirdetési számok az előző év azonos időszakában mért eredményektől.