Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem kérdezhet rá állásinterjún a leendő munkáltató, hogy a jelentkező beoltotta-e már magát koronavírus ellen, illetve tervezi-e a vakcina felvételét - hívta fel a figyelmet Bognár Ivett, az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője az iroda által, a témában szervezett webináron. Ez ugyanis egyrészt rendkívül érzékeny, különleges adat, amelynek kezeléséhez nincs joga a foglalkoztatónak.

Másrészt ez az információ alkalmas lehet arra, hogy pozitív vagy negatív irányba lendítse ki a jelentkező megítélését. Amennyiben pedig ez megtörténne, az diszkriminációnak minősülne, s hatósági eljárás indítható a társaság ellen. "Diszkrimináció esetén pedig bírság is kiszabható a munkáltatóval szemben, amely összege ötvenezertől hatmillió forintig terjedhet"¬ - emelte ki Weidinger Péter, LL.M. az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője

"Fordított esetben sem egyszerűbb a helyzet. A leendő munkavállaló arra ugyan rákérdezhet, hogy leendő munkaadójának mi a hozzáállása az oltásokhoz, például javasolja-e a dolgozóinak a vakcina beadását, ám a cég interjún jelen lévő képviselői erre nem kötelesek válaszolni" - fejtette ki Bognár Ivett.

A munkáltató egyébként nem kötelezheti dolgozóit a vakcina felvételére.

Ezt a kötelezettséget kizárólag az állam határozhatja meg és rendelheti el és ezt érvényesítheti a munkáltató. Ilyen esetben viszont a megadott munkaköröket csak a meghatározott oltások beadatása esetén lehet ellátni. Így például jelenleg Magyarországon erdészként csak olyan embert lehet alkalmazni, akit veszettség ellen már beoltottak.

Nem kizárt egyébként, hogy egyes állások esetén a Covid-19 elleni oltóanyag is felkerül az ajánlott vakcinák listájára. Ezekkel kapcsolatban ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden évben kiad egy határozatot, 2021-re vonatkozóan azonban ezt még nem tették közzé.

Az oltással kapcsolatban azt is hangsúlyozni kell, hogy hiába ajánlja a munkáltató az alkalmazottak számára a beadatást, ha ezt valaki nem hajlandó megtenni, az nem lehet alapja felmondásnak. Az elbocsátás indoklásában ugyanis csak a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásra, képesség hiányára vagy a munkaadó működésével kapcsolatos okokra lehet hivatkozni. Ebbe a körbe viszont egy vakcina beadásának megtagadása nem tartozik bele - jelentette ki Bognár Ivett.