A szabályozás szerint az jogosult álláskeresési járadékra, aki álláskereső (tehát nincs munkája, vagy nem folytat vállalkozói tevékenységet), az elmúlt 3 év alatt legalább 360 napot dolgozott (vagyis volt legális munkaviszonya), illetve dolgozni szeretne, azonban a foglalkoztatási szerv nem tud számára megfelelő munkát felajánlani. A feltételek nem változtak, az álláskeresési járadék legfeljebb 90 napig kapható – írja a hóvége.hu.

A feltételekkel és a folyósítási idővel ellentétben a maximálisan kapható összeg megváltozott. Hivatalosan az álláskeresési járadék napi összege a meghatározott járadékalap 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér (avagy minimálbér) napi összegének megfelelő összeg.

Az álláskereső a korábbi bruttó bére 60 százalékát kapja, de legfeljebb a minimálbért. Január 1-jétől a minimálbér bruttó havi összege 232 000 forintra emelkedett, napi összege 7733 forintra. Tehát az álláskereséséi járadék maximuma 2023-ban nettó 154 270 forint havonta.

Lényeges az álláskeresési járadék havi elszámolása az abban a hónapban munkanélküliként eltöltött napok alapján. Ha valakit a hónap 14. napján vesznek munkanélküliként nyilvántartásba, akkor 16 vagy 17 napnyi bért fog kapni arra a hónapra.

Hogyan igényelhető a járadék?

A járadék folyósításához be kell jelentkezni a hivatalhoz álláskeresőként. Ezt a lakóhely szerinti foglalkoztatási osztályon lehet megtenni. Az álláskeresési járadék attól a naptól jár, amikor nyilvántartásba vesznek. A járadék összege attól függ, hogy az igénylő hány napot dolgozott az igénylés előtt. Nincs szükség külön ügyintézésre vagy utánajárásra, a nyilvántartásba vétel közben kiderül, jogosult-e az igénylő a járadék legmagasabb összegére.

Az álláskeresési járadék megállapításához személyesen vagy elektronikusan lehet a kérelmet benyújtani. Személyesen a foglalkoztatási osztályon tehető meg, első alkalommal célszerű ezt a módot választani.

Elektronikusan kétféleképpen nyújthatjuk be a kérelmet:

  • ha van ügyfélkapunk, az ún. e-papír szolgáltatás segítségével segítségével (címzett: az illetékes járási/fővárosi kerületi hivatal), a szükséges dokumentumok csatolásával;
  • ügyfélkapu nélkül – a TAJ szám és a születési dátum megadását követően – a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.