A kedvtelésből tartott állatokkal történő kereskedés FELIR azonosító köteles tevékenységgé válik a jövőben. A kötelezettségről a 2021. április 1-jén hatályba lépő, az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer (FELIR) működéséről szóló kormányrendelet rendelkezik. Az intézkedés fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállatkereskedők tevékenységének visszaszorításáért, felszámolásáért folyó munkában - írja közleményében a hivatal.

Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba évente, amelyek nagy része olyan fél évnél fiatalabb kutya, akiket törzskönyv nélkül visznek piacra. Ráadásul az EU tagállami visszajelzés alapján az itthonról származó kutyakölyköket sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják a kutyaszaporítók, illegális tenyésztők.

A kisállat kereskedelemmel foglalkozóknak, kutyaszaporítóknak eddig nem kellett bejelenteniük tevékenységüket a hatóságnak. Az illegális kisállat kereskedelem felszámolása érdekében ez a jövőben megváltozik. 2021. április 1-től ugyanis a kedvtelésből tartott állatok forgalmazását végző vállalkozásoknak a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél be kell jelenteniük FELIR azonosító szám köteles tevékenységüket.

A szaporítók csak a probléma egyik része: az Orpheus Állatvédő Egyesület a tartást is engedélyhez kötné. Részben azért, mert kutyákat, macskákat évente több százezerszer szabályozatlanul engednek szaporodni, így sokkal több kisállat születik, mint amennyi felelős gazdijelölt van. A túlszaporulatból megszámlálhatatlan mennyiségű kóbor állat lesz, melyek jobb esetben állatvédő egyesületekhez, menhelyre, gyakrabban viszont a sintértelepekre kerülnek, ahol az állatok pusztítása törvényesen szabad. Ezért lenne fontos az ivartalanítás, vagy az állatok szaporodásának gondos megelőzése.