A Kutyaszemmel program alapját adó országos reprezentatív kutatás szerint imádjuk az ebeket - minden 3. háztartás kutyás -, ennek ellenére közel 10 ezer kutya egész életét rácsok mögött tölti. A menhelyeken pedig a pénzhiány az egyik legégetőbb probléma. Az összes menhelyre jutó hivatalos támogatás 2019-ben mindössze 40 millió forint volt, emiatt ezeknek az intézményeknek magánadományok nélkül lehetőségük sincs a túlélésre. A helyzetet segítendő indította el a Cofidis a Kutyaszemmel össztársadalmi összefogásra épülő gyűjtési akcióját - olvasható a program eredményeit összefoglaló közleményben.

A három adományozási szakaszból álló, különböző csatornákon zajló kampányban mintegy ötezren adakoztak, összesen csaknem 13 millió forintot összegyűjtve. Online gyűjtésből 9,6 millió, telefonos, smsben küldött adományból 1,8 millió forint származott. Az ország 32 pontján, a Cofids áruhitel partnereinél kihelyezett perselyekbe mintegy 1,5 millió forintot dobtak az adományozók.

A menhelyek a befolyt összeget elsősorban élelmiszerre, állatorvosi számlák és speciális műtétek kiegyenlítésére, működési-, fejlesztési- és infrastrukturális költségekre fordították. Idén még egy problémás területen sikerült az előrelépés: elindult egy ivartalanítási program, ami a nem kívánt kutyaszaporulatok megelőzésére fordított figyelmet, így legalább 1400 kutya nem kerül utcára ebben az évben.

A programban közel 50 ismert ember, művészek, tudósok, szakértők, valamint az egyik kiemelt szakmai együttműködő, a Noé Állatotthon segített videókkal, előadásokkal, sétákkal közvetlenül is megismertetni a menhelyi kutyák sorsát, a támogatási lehetőségeket.

Köhler Beáta, a Cofidis marketing igazgatója elmondta, elkötelezettek a felelős kutyatartás és a menhelyi kutyáknak szóló valódi segítségnyújtás mellett, már tervezik, hogy folytatják a megkezdett munkát. Wieden Kriszta, a Hangya Közösség képviselője mint a Kutyaszemmel program szakmai partnere szerint a nagyvállalatok csak harmadikként - a lakosság és a civil szervezetek után - járulnak hozzá az állatvédelmet érintő támogatásokhoz, ezért is nagy jelentőségű a Cofidis adománygyűjtése, amelyhez fogható mértékű még nem fordult elő a hazai állatvédelmi nonprofit szektorban.