A parlagfű pollenkoncentrációja az ország jelentős részén egyelőre alacsony, ugyanakkor az Alföld déli és keleti területén egyre többfelé fordulhat elő tüneteket okozó, közepes színt - figyelmeztetett Szigeti Tamás a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője, aki ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a szezon viszont gyengébb lehet a megszokottnál.

A hűvösebb májusnak, valamint a nyár kezdetén tapasztalt melegebb és szárazabb időnek köszönhetően későbbre tolódott a parlagfű pollenszezonja. Augusztus közepén már az ország bármely területén elérheti a tüneteket okozó szintet, csúcspontja pedig szeptember elején várható, végül október közepére fokozatosan szűnik meg a parlagfűpollenek jelenléte - mondta a szakember az Infostart.hu-nak.

A légszennyezés ront a helyzeten

Nékám Kristóf allergológus ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy egy-két héttel a tüneteket okozó pollenkoncentráció megjelenése előtt érdemes elkezdeni szedni az allergiagyógyszert, amelyek jellemzően egy hét alatt fejtik ki teljes hatásukat. Azoknak, aki hosszabb ideje allergiásak, azoknál az érzékenységi küszöb már nagyon alacsony, és már néhány szem pollen után is lehetnek tüneteik, amit a környezetszennyeződés nagyon föl tud fokozni - tette hozzá a szakember. A szennyező részecskék ugyanis a nyálkahártyán gyulladást keltenek, valamint a ráragadnak a pollenre, sőt a pollen felszínét is fel tudják törni, amitől "agresszívebb" hatásúak lesznek a pollenek.

Nincs védett korosztály

Az új allergiások száma évente 20 ezerre tehető, igaz, ebbe a körbe nem kizárólag a pollenallergiásak tartoznak. Magyarországon jelenleg a kétmilliót is elérheti azoknak a száma, akiknél időről időre valamilyen tünet jelentkezik, ismertette Nékám Kristóf. Bár nincs "védett korosztály", hatvan év fölött ritkán alakul már ki új allergia - tette hozzá.

Az allergológus arra is rámutatott, hogy az allergia erősségét a földrajzi elhelyezkedés is befolyásolja: 600 méteres magasság fölött például a parlagfű már nem nő meg, így például Eger és Kecskemét között az allergiások száma között 3-szoros a különbség.