Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Allianz 11. felmérése 89 ország és terület 2650 szakértője, köztük vezérigazgatók, kockázatkezelők, alkuszok és biztosítási szakértők által megfogalmazott vélemények alapján készült.

A felmérés eredménye azt mutatja, hogy 2022-ben a vállalatok számára a kiberkockázatok jelentik a legnagyobb fenyegetést világszerte. A zsarolóvírus-támadások, az adatvédelmi incidensek vagy a nagyobb informatikai leállások veszélye jobban aggasztja a vállalatokat, mint az üzletmenet-folytonosság és az ellátási láncok megszakadása, a természeti katasztrófák vagy a koronavírus-világjárvány, amelyek mind súlyosan érintették a cégeket tavaly - idézi a felmérés összefoglalóját az MTI.

A kiberbiztonsági események a felmérés történetében másodszor vezetik a kockázati barométer ranglistáját, a válaszok 44 százaléka rangsorolta első helyre. Az üzletmenet megszakadása a második helyre szorult 42 százalékkal, a természeti katasztrófák jelentette kockázat pedig a 2021-es hatodik helyről a harmadik helyre jött fel, 25 százalékkal. A koronavírus világjárvány a negyedik helyre esett vissza, a válaszok 22 százalékával.

Magyarországon 2022-ben az első számú fenyegetettséget a járványkitörés jelenti a válaszok 34 százaléka alapján, a kiberincidensek a második helyre kerültek, 28 százalékkal. A harmadik helyen egyenlő arányban áll a ranglistán az üzletmenet-megszakadás, a makrogazdasági fejlemények és a képzett munkaerő hiánya, 24-24 százalékkal.

Magyarországon 68 válaszadó vett részt a felmérésben.

A kiberbiztonsági események a felmérésben szereplő országok többségében a három legnagyobb veszély között szerepelnek. Ennek elsődleges oka a zsarolóvírus-támadások számának közelmúltbeli megugrása, amelyet a felmérés válaszadóinak többsége az idei év legfőbb kiberfenyegetéseként határozott meg.

A 2021-es évet jellemzően az üzletmenet megszakadása fémjelezte, és minden eddiginél nyilvánvalóbbá vált a modern ellátási láncok és termelési hálózatok sebezhetősége. Az összefoglaló szerint az üzletmenet megszakadásával kapcsolatos kockázatok tudatosítása a vállalatok teljes szervezeti működésében fontos stratégiai kérdéssé válik.

A koronavírus-válság továbbra is számos ágazatban árnyékot vet a gazdasági kilátásokra, a vállalkozások ugyanakkor úgy érzik, hogy jól alkalmazkodtak a helyzethez. A válaszadók 80 százaléka úgy véli, hogy megfelelően vagy jól felkészültek egy jövőbeni világjárványra.