A koronavírus-járvány alatt megugrott a kereslet az alma iránt Európa-szerte. Ebből a gyümölcsből fogy a legtöbb Magyarországon, pedig fele annyi van belőle, mint szokott lenni a tavalyi fagykárok hatására, és 65,3 százalékkal kerül többe, mint két évvel ezelőtt a KSH adatai szerint - hangzott el az RTL Híradóban.

A magyarok fele már tavaly kevesebb gyümölcsöt vett az áremelések miatt a Napi.hu és a Pulzus kutató 2020-as felmérése szerint.

Komoly fagykárok a gyümölcsösökben

Az elmúlt egy hónapban 18 tavaszi éjszakán csökkent nulla Celsius-fok alá a hőmérséklet a magyar gyümölcsösökben. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint egyre általánosabb a szélsőséges időjárás hazánkban. A fagyok a kajszi- és az őszibarackot érintette a leginkább. Sajnos, ez az elmúlt öt évben már harmadszor fordult elő, a termés 70-80 százalékét elvitte a fagy - mondta Mártonffy Béla NAK osztályvezetője az RTL Híradónak.

A barackokért már tavaly kétszer annyit kértek a termelők, mint tavalyelőtt, és idén még drágábbak lehetnek.

Új fajtákat kellene telepíteni

Mivel Európát is érintik a fagykárok, ezért ezeknek a gyümölcsöknek a kínálata még a tavalyinál is szűkebb lehet az idén - mondta el Kelemen Péter, a FruitVeb zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet alelnöke.

Jó hír viszont, hogy az almafákat egyelőre alig érte kár idén. Az agrárgazdasági kamara új, fagytűrő gyümölcsfákat ültetne a klímaváltozás miatt, és úgy számolnak, hogy a nemesítés, majd a telepítés után ezek nagyjából egy évtized múlva fordulhatnak termőre.