Bár pontos szám még nincs, az biztos, hogy gyenge lett az idei termés étkezési almából, és minden bizonnyal 400 ezer tonna alatt marad a mennyiség - mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a napilapnak.

Idén az étkezési minőség a termés harmadát sem éri el, mivel sok volt a tavalyi fagyok miatti minőségi sérülés, több volt az apró alma, és a nyári aszály is ártott, például színeződési problémákat okozott.

QP | Quality Placement

Ennek megfelelően viszonylag magas termelői árak alakultak ki: az első osztályú tartályládás lédig áruért - amelyet nem tároltak, nem csomagoltak és semmilyen egyéb költség sem terhelte - kilónként nettó 100-110 forintot adtak a szüreti időszakban. Ez a tavalyi ár duplája - mondta Apáti.

Ha nem egyből a fa alól adják el az almát, még a tárolás, válogatás, csomagolás, árumozgatás, szállítás és egyebek költségeivel is számolni kell, ami az alelnök szerint kilónként további nettó 60-100 forint közötti tétel. Ebbe a helyzetbe "rondított bele" az egyik áruházlánc akciója, amelynek keretében 158 forintos fogyasztói áron - vagyis az áfát levonva nettó 124 forintért - árulták az almát. (A FruitVeB nem nevezte meg az áruházláncot, de a múlt héten zárult akció az Auchan reklámújságjában szerepelt.)

A szakmai szervezetek az összes áruházlánccal egyeztetést kezdeményeznek a hasonló ilyen árletörő akciók elkerülése érdekében. A FruitVeb szerint a nyomott ár használata a termelőkkel szembeni inkorrekt magatartás, mivel a hasonló akciók olyan árversenyt képesek beindítani, amelyek tovább csökkentik az árakat. Ha pedig ilyen szinten ragadnak a fogyasztói árak akkor belátható időn belül bekövetkezhet, hogy nem lesz Magyarországon termelt alma a hazai boltok polcain - állapította meg a szakmai szervezet alelnöke.

Magyarország a rendszerváltás előtti időszakban még évente átlagban 1-1,2 millió tonna almát termelt.

Magyar almaadatok
ÉvTermőterület (ezer hektár)Termés (ezer tonna)
201433,3779,9
201532,8511,5
201632,5497,1
201732,2473,7
201831,8678,8
Forrás: KSH