Ismét eggyel nőtt, így már hatra emelkedett a gyanúsítottak száma az Alstom-metrókocsik beszerzése kapcsán indult nyomozásban - tudta meg lapunk. A 4-es metró beruházását érintő szerződések ügye továbbra is felderítési szakaszban van - írja a Magyar Hírlap.

A KNYF által gyanúsítottként kihallgatott hat személy közül két személy esetében az eljárást elkülönítették. Azt is elmondta a vádhatóság, hogy közszereplő továbbra sincs a gyanúsítottak között, akik egyike sem áll kényszerintézkedés hatálya alatt.

A 2-es és a 4-es metró­­vonalon beszerzett francia Als­tom metrókocsik ügyében 2016 szeptem­bere óta tart a nyomozás vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Egyelőre még nem tudni, hogy mikor fejeződhet be az eljárás, de Polt Péter legfőbb ügyész korábban azt közölte, hogy biztosan vádemeléssel zárulhat az ügy.

A fideszes Budai Gyula, aki 2011-ben elszámoltatási kormánybiztosként vizsgálta a 4-es metróval kapcsolatos szabálytalanságokat Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök és az SZDSZ-MSZP kormány felelősségét emlegette az ügyben és minden idők legnagyobb korrupciós botrányának nevezte az Alstom-ügyet. Szerinte a metrókocsikkal kapcsolatos beruházás összértékének egyharmadát, mintegy 166 milliárd forintot csaltak el. Ebből az Európai Bizottság döntése alapján a magyar kormánynak és a fővárosnak 59 milliárdot kell visszafizetni, de erről folynak a tárgyalások a bizottsággal.