Az aluljárók blokkolása mellett a jogszabálytervezet komplex rendelkezéseket tartalmaz hajléktalanellátó-rendszerrel kapcsolatban is. A változtatások fedezete az előterjesztés készítői 4,4 milliárd forintot tenne ki 2019-2020-ban a portál beszámolója szerint.

Kilenc kiemelt csomópontban kerülne rács az aluljárók kijáratára, a Deák téren, a Corvin negyednél, a Kálvin téren, Újbuda-központban, a Móricz Zsigmond téren, az Ecseri úton, a Váci út- Csanády utcánál, a Boráros téren, valamint a Lehel téren. A BKK úgy kalkulál, hogy a lezárásnak ez az első szakasza 96 millió forintból finanszírozható.

A lejáratokat  "elektromosan működő rácsokkal" zárnák le biztonsági okokból a közterület-felügyelők jelenlétében. A reggeli nyitást távvezérléssel oldanák meg. A kettő közti időszakban csak a katasztrófavédelem munkatársai tudnának lejutni, illetve szükség esetén közműszolgáltatók emberei.

A lezárás fő indoka, hogy csak így tartható fenn az aluljárók rendezett állapota hosszú távon.

A Ferenciek terén lévő aluljáró 2016-os lezárása a hivatkozási alap, amely szerintük bizonyította, hogy milyen pozitív változások érhetők el a korlátozással.

A második ütemben azokat a kiemelt aluljárókat zárnák le, ahol jelenleg nem adott "valamennyi irányban a felszíni átjárhatóság".

A hajléktalanok jelenlegi ellátórendszerének módosításait a portál értesülései szerint úgy tálalnának, hogy a kormány mindent megtesz az utcán (már nem) élőkért. A kormány "Fő üzenet"-e ezzel kapcsolatban, hogy igaz, hogy tavaly október óta él az utcán élés tilalma, de emelik a Hajléktalanellátási tartalékalapba szánt összeget, és az otthontalanokat "az ellátóhelyeken ágy, fűtött szoba, meleg étel, tisztálkodási, mosási lehetőség és egészségügyi ellátás várja" - olvasható a közvélemény tájékoztatásáról szóló részben.

Az ilyen anyagoknál szokásos módon előre megszabják azt is, hogy ki - jelen esetben Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár - lenne a nyilatkozó, de az intézkedést nem jelentenék be a kormányszóvivői tájékoztatón.

Így változhat a hajléktalan ellátó rendszer:

  • változtatnának az egyes települések nagyságától és a tényleges kihasználtság függvényében a hosszabbított nyitvatartáson
  • 300 millió forinttal kiegészítenék a még 2018-ban létrehozott Hajléktalanellátási tartalékalapot
  • az átmeneti szállásokhoz, illetve a családok átmeneti otthonához kapcsolt új külső férőhelyeket hoznának létre.

A közterületen élők "vegzálása" miatt a kormány tavaly sok kritikát kapott, ráadásul az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy a tilalom bevezetésével párhuzamosan "az elesett, magukról gondoskodni nem tudó" otthontalanokat be kell vonni az állam által fenntartott ellátórendszerbe.

További részletek itt.