Egészséges, jó minőségű komló termett Kastélyosdombón, ahol a Heineken Hungária és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) kezdeményezésében hátrányos helyzetű családok indították újra a hazai komlótermesztést.

A Perle, Saazer és Chinook komlótípusok a friss ültetésű növényektől elvárt fejlettségűek és minőségűek. Az érés idején a tobozok élénkzöld színűek, erősen aromás illatúak, kellően nedvesek voltak. Olyan növény nem volt, amit betegség pusztított volna el. A párás idő okozta fertőzésveszélyt sikeresen kezelték, a gyökerek megerősítésének érdekében lábon száradt a növény - számolt be az első szezon tapasztalatairól Prohászka Gábor, a projekt szakmai felügyeletét ellátó kertészmérnök.

Az egy évvel ezelőtt ültetett komló sikerét látva, az Agrárminisztérium (AM) egy idén október végéig benyújtható pályázat keretében hektáronként hatmillió forintos állami támogatást nyújt vállalkozó családoknak, hogy komlót termesszenek. A támogatásra a komlótermelők 2019. október 15. és október 30. között pályázhatnak.

Az állami támogatást a komlóültetvény létesítéséhez szükséges talaj-előkészítésre, alaptrágyázásra, valamint a komlóültetvény támrendszerének és öntözési rendszerének kialakítására igényelhetik a gazdák. A támogatási kérelmeket a Magyar Államkincstárhoz lehet benyújtani postai úton, a honlapjukról letölthető formanyomtatványon. Egy hektárnyi komlóültetvény beruházása körülbelül 8 millió forintba kerül, az egy termelő által igényelhető maximális támogatás összege hektáronként hatmillió forint, összesen legfeljebb nyolcmillió forint. A támogatás a komlóültetvény telepítéséhez kapcsolódó anyagköltség, valamint gépi és élőmunka igénybevételéhez kapcsolódó költség számlával igazolt összegének háromnegyede.

Az agrárminiszter szerint szükség van a komlótermesztés újjáélesztésére, a növényt az 1980-as és 1990-as években még 550 hektáron termesztették Magyarországon, míg 2011-ben már csak 5 hektáron. Nagy István felidézte, hogy a rendszerváltást követően a magyar élelmiszer- és feldolgozóipart privatizálták, az új tulajdonosok a gazdaságosságra hivatkozva többnyire a nemzetközi piacon szerezték be az alapanyagokat, a magyar termékek pedig a 90-es évek első éveiben hátrányba kerültek. Ugyanakkor később a helyi alapanyagok és élelmiszerek jelentőségét egyre inkább felismerték. Ez látható például a Soproni Sörgyárnál is, amely minőségi magyar árpából és gyümölcsökből készíti a söreit, ehhez jelenleg már csak a hazai komló hiánycikk - jegyezte meg a miniszter.

A sör legfontosabb ízesítő anyaga kiút lehet a szegénységből. A MÖS programja a Heineken Hungária támogatásával az ország olyan területén valósul meg, ahol kevés a munkalehetőség és sok család él szegénységben. A Heineken Hungária a MÖS-sel kötött szerződésében vállalta, hogy a megtermelt komlót piaci áron átveszi a termelőktől, illetve a program elindításához 30 millió forint pénzügyi támogatást is biztosított. Nagy István méltatta a Heineken és az MÖS közös projektjét, amellyel Kastélyosdombón hátrányos helyzetű családoknak biztosít bevételt a komlótermesztés. Emellett - mint fogalmazott - csak másodlagos, hogy a sörnek magyar alapanyaga lesz. Az Agrárminisztérium százmillió forint forrást különített el a komló termesztésének támogatására, így a komlótermelés területe tovább bővülhet Magyarországon - hívta fel a figyelmet a tárcavezető.