Decemberben 6,5 százalék volt az éves infláció az Egyesült Államokban, ami jelentős csökkenést  a novemberi 7,1 százalékhoz képest. Az elemzők épp ilyen adatra számítottak. Mindenképpen jó hír, hogy nem kellett csalódniuk. 

Az amerikai fogyasztói árak is több mint két és fél év után először kerültek csökkenő pályára decemberben, beleértve a benzin és a gépjárművek árának csökkenését is. Ez reményt ad arra, hogy az infláció tartósan csökkenő irányt vesz majd - írja a Reuters

Az amerikaiak a szupermarketekben is megkönnyebbülhettek: a munkaügyi minisztérium  jelentése szerint az élelmiszerárak a legkisebb havi növekedést mutatták 2021 márciusa óta. A bérleti díjak azonban továbbra is nagyon magasak maradtak, ahogy a rezsi sem lett levesebb.

A csökkenés ellenére a fogyasztói árindex mégis magasabb az egy évvel ezelőtti szinthez képest, ez pedig továbbra is terhet ró az amerikai háztartásokra.

A friss inflációs adatok azonban lökést jelenthetnek a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve számára, a jövő hónapban tovább csökkentse kamatemelési ütemét.

Ugyanis a Fed az 1980-as évek óta a leggyorsabb kamatemelési ciklusban van éppen. tavaly 425 bázisponttal, a nulla közeléből 4,25-4,50 százalékra emelte irányadó kamatát, ami 2007 vége óta a legmagasabb érték. 

Az infláció csúcsa mögöttünk van, de a kérdés az, hogy milyen meredek a lejtmenet

- mondta Sung Won Sohn, a Los Angeles-i Loyola Marymount Egyetem pénzügy- és közgazdászprofesszora a Reutersnek.

"Az biztos, hogy a Federal Reserve erőfeszítései kezdik meghozni a gyümölcsüket, még akkor is, ha eltart egy ideig, amíg megérkezik az ígéret földje, azaz a 2 százalékos infláció" - tette hozzá.

A fogyasztói árindex a múlt hónapban 0,1 százalékkal mérséklődött, ami az első csökkenés 2020 májusa óta, amikor a gazdaságot a koronavírus első hullámai tépázták. Ez már csak azért is jó hír, mert novemberben a fogyasztói árindex még 0,1 százalékkal emelkedett.

Sorozatban a harmadik hónap volt ez, amikor a fogyasztói árindex a várakozások alatt maradt.

A benzin ára 9,4 százalékot esett a novemberi 2,0 százalékos csökkenés után, miközben a földgáz ára 3,0 százalékkal, míg a villamos energiáé 1,0 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerek 0,3 százalékkal kerülnek többe, ami 2021 márciusa óta a legkisebb növekedés az előző havi 0,5 százalékos emelkedés után. 

A használt személygépkocsik és teherautók árai viszont 2,5 százalékkal estek Amerikában, ami a hatodik havi csökkenést jelenti. Az új gépjárművek ára viszont csupán 0,1 százalékkal lett alacsonyabb. 

Borítékolható, hogy az infláció mérséklődését a Fed tisztviselői üdvözölni fogják, de kérdés, hogy mennyire.

Valószínűleg több meggyőző bizonyítékot szeretnének látni, mielőtt leállítanák a kamatemeléseket.

A munkaerőpiac számai is kulcsfontosságúak lesznek ebből a szempontból. A munkanélküliségi ráta öt évtizedes mélypontjára, 3,5 százalékra került vissza. Novemberben minden munkanélkülire 1,7 állás jutott az Egyesült Államokban.