Sztáray Péter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államoknak "pillanatnyilag még nincs" hivatalosan megválasztott elnöke, azonban "munkahipotézise" szerint az Joe Biden lesz.

Kifejtette: a Biden-adminisztráció alatt várhatóan nagyobb lesz a diplomácia hangsúlya, a Joe Biden által megnevezett kül- és biztonságpolitikai jelöltek mind olyan személyek, akik "a hagyományos multilaterális diplomáciában hisznek" - idézi az MTI.

Sztáray Péter arra számít, hogy "a liberális értékek és célok" kerülnek előtérbe, ezek között a migráció, az abortusz és a gender kérdéseit említette. Álláspontja szerint várhatóan több ideológiai alapú nyomásgyakorlás jellemzi majd az új adminisztrációt, és "több demokráciaexport valószínűsíthető". Úgy fogalmazott: "ha az amerikai érdekek nem érvényesülnek kellőképpen, a jogállamisági nyomásgyakorlás is része lesz az eszköztárnak".

Megjegyezte: ezt egyöntetűen támogatni fogja az amerikai mainstream sajtó.

Azt mondta: Közép-Európában az új amerikai adminisztráció várhatóan folytatja az orosz és kínai befolyás visszaszorítását, megállítását, valamint a keleti energiafüggőség csökkentését célzó, illetve a védelmi költségek emelését forszírozó politikát.

A Közel-Kelet kapcsán az államtitkár arról beszélt, hogy a Trump-adminisztráció egyik legfontosabb pozitív örökségét, a megindult arab-izraeli megbékélési folyamatot feltehetően az új amerikai vezetésnek is fenn kell tartania, mivel a korábbi megközelítések nem működtek.

Az államtitkár szerint több olyan terület van, ahol Magyarország és az Egyesült Államok érdekei nagyon hasonlóak, ezek közé sorolta az erős Közép-Európa gondolatát, a NATO egységét és az erős transzatlanti kapcsolatokat, a védelmi együttműködés továbbfejlesztését, a magyar műveleti hozzájárulás fenntartását a békeműveletekben, illetve a terrorizmus elleni harcot.

Sztáray Péter arra is kitért, hogy az új amerikai adminisztráció és a magyar kormány álláspontja eltér a demokráciaértelmezés és a szuverenitás kérdésében, továbbá az Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatok "pragmatizmusának mértékében".

Közölte: az ukrajnai magyarok helyzetével és ahhoz kötődően Ukrajna és a NATO együttműködésével összefüggésben eddig kevés megértést tapasztaltak az amerikai féltől. Úgy folytatta: a nemzeti kisebbségek kérdése nem jelenik meg a Biden-adminisztráció ügyei között. A magyar kormány missziójának nevezte, hogy annak fontosságát megértesse Washingtonnal.

A "félreértésekre okot adható" kérdések között említette az államtitkár a migrációt is, amelyben - mint mondta - az új amerikai vezetés arra készül, hogy jelentősen elmozduljon a Trump-adminisztráció vonalától.

Sztáray Péter hangsúlyozta: Magyarország kész a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok fejlesztésére. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy "bizonyos washingtoni lobbicsoportok és a nemzetközi sajtó" nem gerjeszt majd olyan problémákat, amelyeket diplomáciai úton szükséges rendezni.