Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Andy Vajna örököseként írt alá egy a TV2-csoport eladásához köthető ügyletről szóló dokumentumot a januárban meghalt filmproducer özvegye, Vajna Tímea - adta hírül a G7. A még április eleji keltezésű, de csak a napokban leadott okirat szerint Andy Vajna bizalmi vagyonkezelőjének, az Andrew G. Vajna Revocable Trustnak Vajna Tímea az örököse és a kedvezményezettje.

Ez azt jelenti, hogy a vagyonkezelőben lévő befektetett eszközöknek a jövőben Vajna Tímea lesz a haszonélvezője. A vagyonkezelőt Vajna feleségén kívül még egy ember képviseli, a milliárdos egykori üzlettársa, Samuel R. Falconello. Úgy tűnhet tehát, hogy az 50 és 100 milliárd forint közöttire becsült vagyon az özvegyre szállhat. Bár biztos, hogy ebben a vagyonkezelőben is jelentős vagyon van, ennyire azért mégsem egyszerű a helyzet.

Nem csak arról van szó, hogy Vajna Tímea éppen a napokban kínálta újra eladásra Lamborghinijét Instagramján, ami arra utal, hogy nem tudja korlátlanul fenntartani az utóbbi években megszokott életmódját - jegyzi meg pikírten a gazdasági szakportál. Inkább az bonyolítja a helyzetet, hogy egyáltalán nem egyértelmű, pontosan mi van a Vajna-vagyonból az amerikai vagyonkezelő tulajdonában, és mi az, ami kikerült belőle az elmúlt években.

Mi van a hálóban?

A G7 ezután részletezi a cégháló többszöri átalakulását, majd megjegyzi, hogy a TV2 eladásához kapcsolódó mostani dokumentumból arra lehet következtetni, hogy  Andy Vajna több tíz milliárdos Magyarországi vagyonának egy része biztosan azé a vagyonkezelőé, amelynek kedvezményezettje Vajna Tímea, az örökös.

Azt viszont a nyilvános adatok alapján egyelőre nem lehet megmondani, hogy a Vajna-örökségnek pontosan mekkora része lehet az amerikai vagyonkezelőnél. Mivel a háló az offshore helyszíneken eltűnik a szem elől, egyáltalán nem biztos, hogy bizonyos elemeit nem szemezgették ki, és kerültek az elmúlt hónapok folyamán más tulajdonba.