A Miniszterelnökség az állami támogatások felhasználásának törvényességét és célszerűségét ellenőrizné abban a vizsgálatban, amelyet a kancelláriaminisztérium Ungár Péter LMP-s politikus jelzésére indít.

Az ügyben korábban Ungár írásbeli kérdéssel fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez. Ebben emlékeztetett, hogy sajtóhírek szerint a tudásközpont vezetése közpénzből járja a világ luxusszállodáit, így számolja el magáncélú kadásait. Közben pedig rendszeresek a munkavállalói bérelmaradások - olvasható a hvg.hu-n.

Korábban a Direkt36 is írt arról, hogy eddig több mint 4 milliárd forint közpénzzel támogatta az Orbán-kormány a szervezetet, melyet a havi több mint bruttó 4 millió forintot kereső Antall Péter – a néhai miniszterelnök, Antall József fia – vezet. Az intézetnél dolgozik Antall felesége és annak ikertestvére, és a feleség két vállalkozása is szerződésben áll az AJTK-val.

Ungár kérdésére Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt írta, “a Miniszterelnökség vizsgálatot indít annak feltárására, hogy az Antall József Tudásközpont számára biztosított állami forrásokat a szervezet hatékonyan és az alapítvány céljához méltó módon használta-e fel”. Ez alapján döntenek a szervezet jövőbeni támogatásáról.

Az AJTK a költések egy részét "adminisztrációs hibával" indokolta, a luxushotelekkel kapcsolatban pedig azt írták, hogy protokolláris és biztonsági szempontokat is figyelembe kellett venniük.