Kedd este megjelent a Magyar Közlönyben az ”Antenna Hungária” Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zártkörűen Működő Részvénytársaság tevékenysége feletti befolyás megszerzésével megvalósuló társasági összefonódás közérdekből történő nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítéséről szóló kormányrendelet.

Ezzel feloldja a versenykorlátozási feltételeket, mivel a szöveg szerint engedélyezi a két cég közvetlen részesedésszerzés útján megvalósuló összefonódását. A hivatkozott törvény szerint az államot képviselve ezt megteheti, ha a vállalkozások összefonódása közérdekből - így különösen a munkahelyek megőrzése, az ellátás biztonsága érdekében - nemzetstratégiai jelentőségű. Az ilyen összefonódást nem kell a Gazdasági Versenyhivatalnak a 24. § szerint bejelenteni, vagyis vizsgálat sem indul.

Januárban egy versenykorlátozási aggályt fogalmazott meg Donáth Anna, a Momentum elnöke és Hadházy Ákos független parlament képviselő az Európai Bizottság felé. Azt állították, hogy  komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejt, ha ennyi kritikus infrastruktúra kerül el az államtól egy magáncég felé. Valamint felvetették, hogy tiltott állami támogatásról is szó lehet. A kormány lépése miatt viszont ez kikerül ebből a kategóriából.

Az üzletben voltak már buktatók

Korábban az üzlet már megakadt: február elején az MVM Zrt. azt közölte, az  MVM NET Zrt. 100 százalékának eladásával kapcsolatosan az állami energiaholding és az Antenna Hungária Zrt. között létrejött, az MVM NET Zrt. (amely az időközben az AH NET Zrt. nevet vette fel) részvényvásárlási szerződését utólag módosítják. Akkor olyan kérdések merültek fel a felek között, amely miatt a részvényvásárlási szerződését utólag módosították. Akkor az érintettek február 2-án megállapodtak abban, hogy amíg e kérdéseket nem rendezik, a tényleges adásvételi napot (2021. november 17.) megelőző állapotokat állítják vissza.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett 4iG Nyrt. akkor közölte, hogy ez a jogi probléma csak azt jelenti, hogy a két fél között a cég megszerzésére vonatkozó adásvételi szerződés hatályban maradt, tehát az ügylet nem meghiúsul, hanem csak csúszik.