Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dolgozó nők, különösen a kisgyermekes anyák számára az egyik legnehezebb feladat a munka és a család közötti egyensúly kialakítása és fenntartása. A KSH Népességtudományi Kutatóintézet Kohorsz ’18 kutatása 2020 szeptemberében indult, jelenleg is zajló telefonos adatfelvételénél többek között arról kérdezték a 27-30 hónapos gyermeket nevelő, aktívan dolgozó anyákat, hogy mennyire okozott számukra nehézséget a munkahelyi, illetve a családdal kapcsolatos teendőik összehangolása.

A kutatók szem előtt tartották, hogy a lekérdezéskor az anyák munkavállalási esélyeit nagyban meghatározták a járvány okozta nehézségek, a több mint 4 ezer fő válaszait tartalmazó adatbázis alapján azonban így is látszik, hogy az anyák 34,4 százaléka már aktívan dolgozott gyermeke kétéves kora környékén - idézi az eredményeket a Demográfia című lap online kiadása.

Hetente többször túl fáradtak

A felmérés eredményei szerint a dolgozó anyák többsége legfeljebb alkalmanként tapasztalt az otthoni és a munkahelyi teendők összeegyeztetését illető nehézségeket, 14,2 százalékuk ugyanakkor arról számolt be, hogy hetente többször érzi magát túl fáradtnak az otthoni tennivalók elvégzéséhez a munkahelyéről hazaérve.

A válaszadók 6,8 százalékával hetente többször is megesett, hogy a munkával töltött idő miatt nehezebb volt teljesítenie a családi kötelezettségeit.

Az anyák 5 százaléka számára azonban épp a családi kötelezettségek miatt volt nehezebb a munkájára koncentrálnia.

Elég idő marad a gyerekhez?

A kutatók szerint a munka és a családi teendők összehangolásának sikeressége a dolgozó anyák gyermekükkel töltött idejének szubjektív megítélésén keresztül is megfigyelhető.

Az anyák közel fele, 45,6 százaléka értékelte úgy, hogy a gyermekével töltött idő épp elegendő, 4,5 százalékuk szerint nagyon sok. 42,1 százalékuk számára azonban, az együtt töltött idő kevesebb mint szeretnék, 7,8 százalékuk számára pedig sokkal kevesebb, mint szeretnék.